Datum objave: 19. Studeni 2011

Koliko se troši u predizbornoj kampanji

Diana Ferić
Diana Ferić

Pod nazivom 'Čist račun preduvjet poštenih izbora', GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) održali su u HND-u zajedničku konferenciju za novinare na temu praćenja potrošnje novca na predizbornu kampanju, piše Tportal,a mi prenosimo s Dalmacijanews - a. 
Naravno, osnovna je ideja obje organizacije 'natjerati' stranke da transparentno vode svoje kampanje, što je u Hrvatskoj zaista prava borba, a GONG i TIH je na toj liniji vode već jako dugo. Sudeći po brzini, agilnosti i egzaktnosti podataka kojima barataju, koji se tiču potrošnje novca u predizbornoj kampanji, mora im se priznati da su toliko napredovali da će na ovim izborima političkim strankama, a pogotovo velikim ulagačima, biti pametnije prijaviti svaku potrošenu kunu i odraditi sve u okvirima zakona jer ih i GONG i TIH namjeravaju, na što imaju ustavno pravo, pozvati na odgovornost za svaku diskrepanciju u financijskim izvještajima političkih stranaka, a koja se tiče njihovih kampanja.
Agencija Promocija plus je za GONG i TIH praćenjem broja oglasa, plakata i internetskog oglašavanja već obradila i objavila podatke za period od 16. listopada do 17. studenog, kao i cijenu, tj. rashode za prvi dan kampanje. Što se potrošnje tiče, vodi HDZ, koji je dosad u predizborni stroj za gutanje novca ubacio nešto više od dva milijuna kuna, dok su kukurikuovci odmah iza njih, s nešto manje od dva milijuna, točnije, 1,93 milijuna. Sve ostale stranke svoje troškove drže ispod pola milijuna.

Odmah se oglasio stranački tajnik Branko Bačić, koji tvrdi da je HDZ za jedan dan na oglase spiskao samo - milijun kuna!."Točan je podatak da je HDZ u prvom danu na oglašavanje potrošio ukupno 1.015.491,46 kuna i to s uključenim PDV-om. Kako Gong i TIH na temelju analize izvjesne "Promocije plus" barataju podatkom koji je doslovno dvostruko veći od realnog, pozivamo ih da trenutno prestanu objavama neistinitih podataka narušavati ravnopravnu izbornu utakmicu i podizati netransparentnost kampanje", stoji u odgovoru HDZ-a.

"Svako mjerenje koje pokazuje drugačije i prijavljuje dvostruko veći iznos ili je metodološki neispravno ili je zlonamjerno", dodaju HDZ-ovci, koji tvrde da je za troškove kampanje mjerodavno jedino Državno izborno povjerenstvo.

HSS je utrošio 433 tisuće, a HSLS 340 tisuća. Odmah iza velike četvorke zasjeo je gradonačelnik Zagreba, koji je za svoju kampanju dosad potrošio 335 tisuća kuna, dok je udruga građana Ladonja za listu svoje istoimene političke stranke utrošila 300 tisuća. Sve ostale stranke čine manje od pet posto ukupnih rashoda u ovom periodu, a sveukupno je na kampanju dosad potrošeno pet i pol milijuna kuna.

'Podatke koje imamo, i koje uz pomoć kolega iz agencije Promocija plus pratimo iscrpnim i detaljnim kontroliranjem oglasnih prostora, kako oglasa u tisku, tako i vanjskog oglašavanja (džambo i obični plakati i sl.), usporedit ćemo sa službenim izvješćima stranaka i u slučaju bilo kakvih nepravilnosti pozvati ih na odgovornost, oštro reagirati i djelovati svim sredstvima da se te nepravilnosti isprave. Nije nam namjera ni želja biti 'policajac' strankama, ali isto tako ljudi iz političkih stranaka moraju biti svjesni da je jedini put kojim će zadobiti povjerenje građana transparentnost i poštenje na svakom, a posebice prvom koraku, a to su izbori. Zaista molimo sve stranke da poštuju izborni zakon i regulative i pozivamo na čiste i fer izbore', rekao je Zorislav Antun Petrović iz TIH-a.

Ovogodišnja se kampanja razlikuje od prethodnih u skraćenom vremenu trajanja ('samo' dva tjedna), a GONG i TIH izvješća namjeravaju dvaput provjeravati, tj. uspoređivati sa službenim izvješćima stranaka. Prvi put nakon polovice, odnosno prvog tjedna kampanje, a to će učiniti 2. prosinca, i naravno nakon završetka kampanje. Od 50 do 70 posto svih troškova stranaka za vrijeme izbornih utrka otpada na oglašavanje, i to na elektronske medije, oglase u tiskovinama (stranačke reklame u novinama) i oglasne prostore na javnim površinama, tzv. vanjsko oglašavanje. Ovo potonje zauzima čak 93,6 posto ukupne potrošnje. Na koliko različita biračka tijela računaju naše dvije najjače političke opcije, vidi se iz interesantne razlike između HDZ-a i Kukurikua u potrošnji na oglase u tiskanim medijima – HDZ je od svoja dva milijuna kuna za njih izdvojio ravno 1000 (jedan oglas na četvrtini stranice, op.a.) kuna, dok su se u obraćanju puku preko novina kukurikovci 'isprsili' sa znatnih 213 tisuća kuna.

Neki pak, poput vođe laburista, Dragutina Lesara, i nezavisnog kandidata Siniše Vuce, oglase u tiskanim medijima koriste kao jedini vid obraćanja svojim mogućim biračima, prenosi Tportal.

Ono najvažnije, uz zakonsku restrikciju na maksimalan iznos od 15 milijuna potrošenih kuna za izbornu utrku za svaku pojedinu stranku, kao i postavljanje gornje granice na donacije, a ona iznosi 200 tisuća kuna, to je da se svaki trošak na kampanju plaća s posebnog računa koji svaka stranka ima za njezino vođenje.

'Ne želimo situaciju da se nakon kampanje iz bilo koje stranke pojavi neki tamo trošak, nekih tamo 10 milijuna kuna, kojih na posebnom računu za predizbornu kampanju nema ili nije bilo do završetka kampanje, i da se onda ta cifra 'prilijepi' na račun predizbornih troškova', zaključio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, apelirajući na kraju još jednom na sve sudionike u kampanji da se drže zakona i na vlast dođu, ili to pokušaju, na pošten način.

Iz kategorije: Vijesti