Datum objave: 07. Listopad 2011

Upravni odbor Fonda zakočio uklanjanje opasnog otpada iz TEF -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odbio je odobriti šibenskom TEF - u dodatna sredstva  kako bi se mogao dovršiti započeti posao sanacije opasnog otpada koji se nalazi za prostor te ugašene tvornice  i time onemogućio da se Šibenik konačno riješi te opasne "ekološke bombe". Krešimir Šakić, direktor TEF -a smatra da je takvo ponašanje UO tog fonda nedopustivo te tvrdi kako su građani Šibenik postali taoci neodgovornog ponašanja kojim se na početku pristupilo tom problemu. " Čudno je da je UO Fonda prije dopuštao ono što bije smio dopustiti, a sada nam ne dozvoljava da napravimo ono što je nužno.", komentirao je najnoviju odluku Upravnog odbora Šakić.

Naime,  nakon što zbog nedostatka novca nije mogla biti odabrana niti jedna od tri ponude pristigle na natječaj za tehničku obradu opasnog otpada koji je ostao nakon gašenja te tvornice direktor TEF-a d.d. Krešimir Šakić zatražio je od Fonda da im za dovršenje tog posla odobre dodatna sredstva budući da se pristigle  ponude kreću u rasponu od oko 5,1 milijun kuna do oko 10,2 milijuna kuna, a TEF - u je za taj posao ostalo još samo 2,7 milijuna kuna od dobivenog zajma. Taj je posao nužno dovršiti jer sada na prostoru TEF -a otkopano stoji oko 5 milijuna kubičnih metara otpadu koji sadržava kancerogene policikličke aromatske ugljikovodike. Potrebno ga je ukloniti i termički obraditi ali na nekoj drugoj lokaciji, a ne u TEF - u. Upravi odbor Fonda sada traži od TEF -a nove elaborate i dozvole što Šakić ocjenjuje nepotrebnim i čistim "kupovanjem" vremena. " Do sada su izrađene četiri studije o sanaciji tog opasnog otpada i ne znam zašto se to ne uvažava nego bismo sada trebali raditi nove. U razgovoru s direktorom Fonda zaključio sam da on osobno shvaća težinu problema i način na koji b i ga trebalo riješiti ali upravi odbor baš i ne. Razlog je vjerojatno to što ej dosadašnje poslovanje Fonda pod lupom istraga i USKOK -a pa sada svi pušu i na hladno i boje se svega ali nije u redu da Šibenčani budu žrtve toga. Postavlja se i pitanje zašto su nam odobrili da raspišemo novi natječaj za izvođača radova na sanaciji tog otpada ako su mislili da su potrebni dodatni dokumenti"; pita se Šakić.

Jedino što za sada može je uputiti novi dopis Upravnom odboru Fonda, još jednom im pojasniti problem uz navođenje relevantnih, postojećih  studija i nadati se da će shvatiti da moraju pomoći da se započeti posao uklanjanja opasnog otpada, koji se sada iskopan  nalazi gotovo u središtu Šibenika  mora što prije ukloniti.   

Iz kategorije: Vijesti