Datum objave: 30. Rujan 2011

Veszprem: U spomen na Šibenčanina Fausta Vrančića

Diana Ferić
Diana Ferić

Spomen-ploča u čast našem Šibenčaninu Faustu Vrančiću, (Šibenik, 1551 – Venezia 1617), koji je živio i djelovao u Veszpremu kao zapovjednik te utvrde prije nego je posao tajnikom kralja Rudolfa u Pragu,  bit će postavljena danas na zidine vespremske tvrđave, a na svečanosti će biti prisutni i čelni ljudi Šibenika - gradonačelnika dr Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović.
 
Šibenski gradonačelnik održat će i prigodno slovo na svečanosti, a spomen-ploču otkrit će dr. Tibor Navracsics  zamjenik premijera Mađarske. U svom obraćanju gradonačelnik će se posebno osvrnuti na iznimno Faustovo domoljublje, kao i  primjereno humanizirano življenje i veliko stvaralaštvo kojim je zadužio  svoj rodni Šibenik  i svoju domovinu Hrvatsku.
Čelnici Grada Šibenika otputovali su u Vesprem na poziv gradonačelnika Grada Veszprema Gyula Porge, a sudjelovat će i na susretu gradova prijatelja i gradova partnera Grada Veszprema.
Želja gradonačelnika Porge je povezati Šibenik s prijateljskim gradovima Veszprema a to su; Bottrop, Passau (Njemačka), Gladsaxe (Danska),  Ottignies-Louvain-la-Neuve (Belgija), Rovaniemi (Finska), Sfântu Gheorghe (Rumunjska), Tartu (Estonia), Tirat Carmel (Izrael), Žamber (Češka) i Kursk (Rusija), posebno kroz moguću gospodarsku suradnju o kojoj će biti riječi na današnjoj Plenarnoj sjednici u Gradskoj vijećnici Grada Vezsprema.
 

Iz kategorije: Vijesti