Datum objave: 24. Rujan 2011

Gospodarska i kulturna suradnja Šibenika i Makedonije

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Dančo Markovski, koji ovog vikenda boravi u Šibeniku, sastao se jutros s gradonačelnikom Grada Šibenika dr. Antom Županovićem, a na sastanku je glavna tema bila potreba jačanja kulturne i gospodarske suradnje Šibenika i makedonskih gradova,. Gradonačelnik je veleposlanika upoznao s kulturno-povijesnim činjenicama vezanim uz Šibenik i šibenski kraj, ali se također osvrnuo i na gospodarstvene prilike a što je Veleposlanika i najviše zanimalo.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Šibenik nekada bio grad s gotovo 30 000 zaposlenih, a danas je ta brojka prepolovljena. Rat, odnosno agresija i razaranja proizvodnih pogona,  ali i okolnosti u kojima se našlo šibensko gospodarstvo 90-ih, donijelo je probleme gradu koji u bivšoj državi zauzimao visoko drugo mjesto po dohotku. „ Danas se Šibenik snažno okrenuo turizmu, te će se i nadalje razvijati u tom pravcu, no svjesni smo da turizam ne može biti naša osnovna i najjača gospodarstvena grana na koju ćemo se osloniti; zato paralelno radimo na mnogim projektima koji bi trebali donijeti novo zapošaljavanje.“, kazao je gradonačelnik te pritom spomenuo zonu Podi, iNavis, ali i  druge projekte na kojima lokalna vlast radi.

Veleposlanik Markovski, koji tu dužnost u Hrvatskoj obnaša već 3 i po godine, zahvalio je gradonačelniku na srdačnom prijemu, kao i na sinoćnjem druženju na makedonskom štandu u sklopu Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku. Kazao je kako su problemi makedonskih i hrvatskih gradova vrlo slični; također je naglasio kako su i Hrvatska i Makedonija centralizirane države, a da je upravo lokalna samouprava baza svakog društva, te da je nužno, po uzoru na Europu, izvršiti promjene u tom smislu. Izvijestio je gradonačelnika kako je za svog mandata u Hrvatskoj povezao nekoliko hrvatskih i makedonskih gradova (Osijek-Strumicu, Rijeku- Bitolu, Varaždin-Veles) i to prvenstveno kroz suradnju gospodarskih subjekata nakon čega je uslijedila i kulturna i sportska suradnja. „U tom smislu želim i Šibeniku naći grada-partnera iz moje zemlje, jer gospodarstvo je lokomotiva koja onda za sobom može povući i ostale segmente života.
Na sastanku je bilo riječi i o dugogodišnjoj suradnji s makedonskim umjetnicima u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala, kao i o nedavnom gostovanju šibenskog „Kola“ u Makedoniji. (Grad Šibenik)
 

Iz kategorije: Vijesti