Datum objave: 23. Rujan 2011

Svečana akademija u čast 20. obljetnice rujanske bitke za Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska se Šibenikom diči - poručila je premijerka Jadranska Kosor s govornice na današnjoj Svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice bitke za Šibenik u Šibenskom kazalištu na kojoj je bila s većinom ministara u Hrvatskoj vladi, a u ime Predsjednika RH Ive Josipovića nazočan je bio kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Kazalište je bilo prepuno sudionika čuvenog rujanskog podviga koji su složno pljeskali i zapjevali dok je ansambl Bonaca izvodio pjesmu Hrvatska se Šibenikom diči, a burnim pljeskom su ispratili i premijerkin govor kao i njezino opetovano spominjanje prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana. "Sve prepreke koje se pred nas predstavljaju nisu ništa prema onim preprekama koje su u ratu prevladali naših branitelji oslobodivši Hrvatsku i jamčim vam da ove sadašnje možemo zajedno bez problema prebroditi", kazala je premijerka Kosor nekoliko puta posebno ističući doprinos i značaj poginulih branitelja ističući i kako su oni "kao i ostali hrvatski branitelji, njihove obitelji i predsjednik Franjo Tuđman najzaslužniji i za vrhunac koji će Hrvatska doživjeti 2013. godine - za ulazak u Europsku uniju".

Istaknula je i kako hrvatska vlast više neće dopustiti da u Hrvatsku iz Srbije stižu optužnice hrvatskih branitelja te da time oni koji su izgubili rat žele sada pobijediti.
Paško Bubalo, predsjednik Skupštine općine Šibenik u vrijeme rujanske bitke ukazao je na hrabrost ne samo branitelja nego i Šibenčana koji su svi ostali u svojim domovima, a na kraju je pozdravio generale koji su osuđeni u Haagu. Gradonačelnik Šibenika dr Ante Županović istaknuo je, uz ostalo, kako nitko od Šibenčana nije napustio svoj grad i da u tim danima rujanske bitke u Šibeniku nije manjkalo ničega - ni hrane, ni pisme ni hrabrosti ni ljudskosti dok je šibensko - kninski župan Goran Pauk, i sam sudionik rujanske bitke, posebno je naglasio vrijednost zajedništva i jedinstva u proslavi njene 20. obljetnice. Branitelje Šibenika Vodica i ostalih područja u Županiji pozdravio je i kontraadmiral Ante Urlić.
Na početku Svečane akademije premijerno je prikazan dokumentarni film o rujanskoj bitci za Šibenik koji je naručila Šibensko - kninska županija, a znalački i s puno emocija, pričajući zapravo svoju priču, kroz sjećanja djeteta koje je u skloništu proživjelo te dane, napravila ga je mlada Matea Šarić u produkciji Digital filma. Film će biti prikazan i večeras na prvom programu Hrvatske televizije.

Iz kategorije: Vijesti