Datum objave: 22. Rujan 2011

Nikola Vukošić: Imali smo sreće što Mladić nije baš mudar

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći doprinos obilježavanju 20. obljetnice rujanske bitke za Šibenik, izvan službenog protokola, dali su učenici triju šibenskih srednjih škola - Gimnazije, Ekonomske i Tehničke škole koji su večeras u Gradskoj knjižnici predstavili rezultate svojih istraživanja o zbivanjima u Šibeniku u rujnu 1991. godine. Riječ je o projektu koji je inicirala šibenska Gimnazija, odnosno profesorica povijesti Jasminka Paić, a sastojao se u tome da svaka škola prouči određene segmente života u Šibeniku u vrijeme rujanske bitke.

Ratna nastava i upis na fakultet bez privilegija

Gimnazija se odlučila za školstvo, Ekonomska škola za gospodarstvo, a Tehnička škola za opću situaciju u državi i gradu. Mogli su se čuti dragocjeni, uglavnom zaboravljeni podatci, a pozvali su i goste koji su u to vrijeme bili važni u svakom od tih društvenih segmenata - Nikolu Vukošića za pitanja obrane, Božu Erlića, tadašnjeg sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti za školstvo, Stjepana Kinkelu, tadašnjeg pedagoga u tada jedinstvenom Srednjoškolskom centru u Šibeniku  i gotovo iz naftalina izvučenog, nekada poznatog i utjecajnog gospodarstevnika, tadašnjeg direktora TLM -a Zdravka Petkovića.
Nikola Vukošić je otvreno govorio o tomu kako je pripremana obrana Šibenika i što je sve poduzimao neprijatelj te je primejtio da smo imali sreće što Ratko Mladić koji je tada bio utjecajan u Kninskom korpusu nije bio previše mudar i pametan pa su se planovi tadašnje JNA u skradinskom zaleđu, točnije u Velikoj Glavi izjalovili, a tek nakon oslobađanja Knina i pronalaženja neprijateljevih dokumenata hrvatska strana je shvatila da im je u nekim napadima nanosila itekakve gubitke dok su njihvi mediji to u to vrijeme bagatelizirali.   Bilo je vrlo zanimljivo slušati o tomu kako su u vrijeme stalnih općih opasnosti i između  održavala nastava i kako su srednjoškolci iz Šibenika bili uskraćeni kada su odlazili na fakultet - gotovo tri godine su slušali reducirani nastavni program, a na fakultetima su to sve morali sami nadoknađivati i što je najzanimljivije većina ih je to napravila vrlo uspješno. O tome je iz vlastitog iskustva svjedočila tadašnja srednjoškoka sadašnja profesoprica u Gimnaziji Lorana Antunac.  Gimnazijalci su podsjetili i na radio- nastavu koju su učenici osnovnih i srednjih škola slušali u skloništioma, snimali je na trake i po snimkama učili i spremali se za provjere znanja.

Gospodarstvo je oslabilo kada smo se oslonilii na druge 

Nikoga ravnodušnim nisu ostavili niti podatci o uspješnom prijeratnom šibenskom gospodarstvu, kada je Šibenik po plaćama bio na drugom mjestu u tadašnjoj Jugoslaviji, u odnosu na današnje vrijeme, kada je također drugi, ali odozada, kako je kazao Zdravko Petković. Prema informacijama koje su pripremili učenici Ekonomske škole gubici šibenskog gospodarstva su se u 1991. povećali za čak sedam puta u odnosu na godinu ranije. Zdravko Petković je bio i vrlo izravan u nekim stavovima koji se i ne odnose izravno na ratna razaranja. jasno je kazao da je TLM -a kao i cijelo šibensko gospodarstvo počelo nazadovati kada se prestalo oslanjati na vlastite snage i ovisiti o državnim zajmovima i da su tada pali i entuzijazam i profit. 

Iz kategorije: Vijesti