Datum objave: 15. Rujan 2011

Primoštenski učenici od sutra idu u školu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Općina Primošten će narednih deset dana plaćati troškove autobusne linije iz mjesta u zaleđu Primoštena prema Šibeniku, dogovorili su danas načelnik te općine Stipe Petrina i zamjenik župana Zoran Smolić. U tom razdoblju će se održati sastanak između predstavnika Autotransporta Šibenik, Županije i Općine Primošten na kojem će razgovarati o ugovoru kojeg je Županija izdala ATP-u kao koncesionaru za prijevoz i odlučiti o daljnjim koracima. Današnji dogovor znači početak školske godine za 25 primoštenskih srednjoškolaca koji na nastavu u Šibeniku nisu mogli dolaziti četiri dana. Osim njih, danas je ispred zgrade Županije prosvjedovalo i 30-ak umirovljenika i radnika kojima je ukidanje autobusne liniju za Sapin Dolac onemogućilo odlazak kod liječnika i na posao. Na ulazu u zgradu županije umjesto župana Gorana Pauka dočekala ih je policija koja im je priječila ulaz na kat, u ured župana.
Petrina je u Šibenik stigao s namjerom da razgovara s županom Goranom Paukom, no on je, prema Petrininim riječima, „pobjegao iz zgrade Županije“ pa je načelnik postigao privremeni dogovor sa Paukovim zamjenikom Zoranom Smolićem. Nakon što je nakon tek nekoliko minuta sastančenja  okupljene Primoštence obavijestio da će autobusna linija od sutra prometovati normalno, Petrina je zaradio oduševljen  pljesak i skandiranje okupljenih Primoštenaca. U izjavi novinarima Petrina je kazao kako će Općina tražiti naknadu troškova od Županije za deset dana plaćanja prijevoza, makar i sudskim putem.

Nova politička stranka GSSG

„U razgovoru za dožupanom nepobitno je utvrđeno da je međumjesni prijevoz unutar Šibensko-kninske županije pod isključivom nadležnošću županijske vlasti. Do sastanka ćemo plaćati prijevoz, ali isključivo našom dobrom voljom“, kazao je Petrina koji se pita kakav je to ugovor postigla Županija s ATP-om kad ga jedna strana može odjednom naprasito raskinuti i raditi po svom, „tu se radi o loše odrađenom poslu službi Županije“, smatra načelnik Općine Primošten. Dodao je da Općina uredno plaća 6000 kuna subvencije za spornu liniju, a sad iz ATP-a traže 17 tisuća kuna. „To je tek prvi pokušaj, oni nas ucjenjuju, a ako ovo platimo, tražit će još više i više. Sve je više pripadnika nove političke stranke- GSSG ili u prijevodu „Gledaj samo svoju guzicu“, zaključio je Stipe Petrina.
Na pitanje kako je uopće moguće da ATP jednostrano ukine autobusnu liniju dožupan Smolić odgovara kako županija ima obvezu osigurati građanima javni prijevoz, a ukidanje linija se mora hitno riješiti, već na najavljenom sastanku koji će se održati u idućih deset dana.

objavljeno 15. rujna u 8 sati 

Nezadovoljni ukidanjem autobusnih linija iz zaleđa Primoštena, zbog  čega ne mogu putovati  u školu, učenici iz tog dijela Općine Primošten i  njihovi roditelji okupit će se danas na prosvjednom skupu ispred zgrade Šibensko - kninske županije nakon što ih je šibensko - kninski župan Goran Pauk odbio primiti na žurnom sastanku. Podržava ih i Općina Primošten. U općinskoj upravi tvrde da je neprihvatljivo da županijska vlast odbija sudjelovati u riješavanju tog gorućeg problema i da ih upućuje da, kako kažu u Općini, da pristanu na ucjenu šibenskog Autotransporta.  Župan Pauk im je, naime, službeno odgovorio da bi bilo najbolje da se sastanu s predstvanicima prijevoznika i pristanu na minimalnu subvenciju jer to, kako ističe Župan, kao potentna općina mogu.

Isti problem je imala i Općina Unešić ali im je Županija pomogla. Župan Pauk je obrazložio kako je to zbog toga što ta općina nema vlastitog novca. Inače, šibenski Autotransport obavijestio je tek 22. kolovoza Općinu Primošten o ukidanju autobusne linije ŠIbenik- Sapina Doca. 

Iz kategorije: Vijesti