Datum objave: 14. Rujan 2011

Zbog otkaza prijevoza ni Primoštenci ne dolaze na nastavu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog ukidanja subvencija osim srednjoškolaca iz Unešića na nastavu ne mogu ni  osnovci iz Primoštena Burnog i Primoštena Južnog  iako država  jamči da je osnovno školovanje besplatno. Koncesionar prijevoza učenika, šibenski ATP otkazao je tu liniju zbog nerentabilnosti, a župan Goran Pauk načelniku Općine Primošten poručuje da je to stvar jedinice lokalne samouprave te da se odrekne zlata i subvencionira prijevoz učenika. 
ATP je jednostrano raskinuo ugovor, iako su uredno uzeli 327.000 kuna od resornoga ministarstva namijenjenih za potrebe Osnovne škole Primošten.  "Tako je, linija je ukinuta, ali o tome smo obavijestili i Županiju i Općinu Primošten još 22. kolovoza. Nama je ta linija neisplativa, troškovi su narasli i naše poslovanje više ne trpi održavanje nerentabilnih linija jer nam to na godišnjoj razini stvara gubitak od 150.000 do 200.000 kuna. Općini Primošten smo, kao svojedobno Skradinu, Unešiću i Rogoznici, predložili da subvencionira liniju s 15.000 do 20.000 kuna mjesečno − kaže Pavešković, direktor šibenskog Autotransporta dodajući da za  razliku od Skradina ili Unešića, u Primoštenu, veli direktor ATP-a, nitko na njihovu obavijest iz kolovoza nije reagirao.
− Mi već plaćamo 6000 kuna subvencije za te linije, a Rogoznica oko 8000. I sada ATP od nas traži još, vele, treba plaćati 17.000 kuna mjesečno. Kad smo prvi put pristali plaćati subvenciju, znao sam da je to klasična ucjena. Što će nam koncesionar kojemu svi mi subvencijama pokrivamo gubitke? Tako vi i ja možemo imati koncesiju − revoltirano je kazao Petrina, istaknuvši da će dovesti" djecu i radnike u ured županu pa neka ih on vozi, neka problem rješava kako zna. Zar mi trebamo pokrivati gubitak ATP-a godišnje od gotovo dva milijuna kuna?! Ako nisu sposobni poštovati odredbe ugovora o koncesiji, red je da im župan ukine koncesiju i dade je onomu tko će je moći provoditi. Župan Pauk ističe da je rješenje je da se jedinica lokalne samouprave dogovori s koncesionarom o subvenciji, kao što je slučaj Unešića: "Ni Unešić ni Primošten nisu u sustavu posebne skrbi, pa sam za Unešić odobrio 50.000 kuna pomoći, što će pokriti njihove troškove do kraja godine. A što se tiče Primoštena, trebali bi manje uložiti u zlato, a više u subvencioniranje tih linija i problem bi bio riješen" poručio je Pauk, kako piše  Slobodna Dalmacija.

Iz kategorije: Vijesti