Datum objave: 05. Rujan 2011

Foto kritika: Prazni izlozi i dalje zjape zapušteni i razbijeni

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Još jedna turistička sezona je na izmaku, a dok se zbrajaju podaci o dolascima, noćenjima i zemljama iz kojih su nas ove godine pohodili strani gosti, turistički djelatnici već najavljuju početak priprema za iduću, još uspješniju sezonu. Kako bi im taj posao olakšali, ukazat ćemo na jednu od boljki Grada Šibenika, a to su ovog puta izlozi koji, osim što zjape prazni, dočekuju turiste porazbijani i prljavi.
Kad strani turist dođe u Šibenik, najčešće mu je prvi doticaj s gradom autobusni kolodvor. Djeca iz ovogodišnje festivalske radionice „Mural“ oslikala su jedan od kolodvorskih zidova i tako šarenim morskim motivima uljepšali sivilo u Dragi. No, ono što dodatno zabrinjava je potez od autobusnog kolodvora do bivšeg hotela Krka, ruta kojom uglavnom prođu svi turisti koji autobusom stignu u Šibenik. Dok ne ugledaju panoramu grada i pogled na Katedralu s „mula Krke“, turisti se čude zapuštenim izlozima, slomljenim staklima i neurednim pročeljima. A prvi dojam je, kažu, najvažniji.

Vlasnici praznih prostora ne daju izloge

Pohvalna je inicijativa voditeljice Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Turističke zajednice Grada da zapuštene gradske izloge pretvore u izložbene prostore u kojima bi se izlagali uradci domaćih umjetnika. Ta ideja zaživjela je tijekom Dječjeg festivala kad su u nekoliko praznih poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri postavljene slike, dječji crteži i igračke. Nažalost, ideja se održala samo na skalicama prema Dobriću, gdje je u praznom izlogu postavljeno nekoliko slika s morskim motivima.
„Vlasnici objekata nisu pokazali interes da svoje prostore ustupe umjetnicima. Planirali smo izloške postaviti na nekoliko lokacija na Starom pazaru i u ulici Fausta Vrančića gdje je većina izloga prazna, no nismo našli zajednički jezik s vlasnicima. Tako da je zasad ostao samo Dobrić. Grad Šibenik je bio otvoren za suradnju, ali u staroj jezgri nema puno praznih prostora koji su u vlasništvu grada, većinom se radi o privatnim prostorima“, kazala je Zdenka Bilušić, jedna od inicijatorica ove akcije.
Ružno pročelje palače na Meduliću donekle je zakamuflirano plakatima Turističke zajednice, postavljena je karta stare gradske jezgre i panoramski snimci. I ovi mali pomaci su bitni, pa se nadamo da će do iduće turističke sezone, a možda i prije u, praznim i zapuštenim izlozima biti, ako ne artikli iz novootvorenih dućana, onda bar pokoja slika domaćeg autora. Uz suglasnost vlasnika, naravno.

 

Evo video podsjetnik na izgled stare gradske jezgre Šibenika u studenom prošle godine.

 

Iz kategorije: Vijesti