Datum objave: 30. Kolovoz 2011

Kornati- četiri godine nakon

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Ni četiri godine nakon najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu, predstavnici najviših državnih tijela nisu obiteljima mogli dati odgovore na pitanje što se zapravo dogodilo vatrogascima i je li uzrok tragedije umjesto eruptivnog požara zapravo jedna od zaostalih bombi NATO-a, kojih je nakon bombardiranja Srbije u Jadran odbačeno bar petnaest: “ Nemamo nikakvih indicija da je ovdje eksplodirala bomba. Nema pitanja na koje Ministarstvo obrane nije odgovorilo ili neće odgovoriti u tijeku ovog sudskog postupka. Vjerujemo sudskim instancama koje će rasvijetliti okolnosti zbog kojih je došlo do tragedije“, kazao je ministar obrane RH Davor Božinović koji je danas na Kornat došao kao izaslanik Vlade, zajedno s ministrom mora, prometa i veza Božidarom Kalmetom.

Na pitanje što je onda na Kornatu, neposredno nakon tragedije, radila specijalna policija, Božinović je kazao da su „došli sukladno zakonu i uz odobrenje najviših instanci“, a Kalmeta je zaključio da se „slučaj nalazi u sudskom postupku pa tu nema što komentirati“, i dodao da se „nada da ćemo nakon završetka procesa dobiti odgovore na sva pitanja“.

Obitelji traže odgovore

No obitelji Marka Stančića, Hrvoja Strikomana, Gabrijela Skočića, Ivana Marinovića, Dina Klarića, Ante i Ivice Crvelina, Karla Ševerdije, Josipa Lučića, Ante Juričeva Mikulina, Tomislava Crvelina i Marinka Kneževića nemaju više strpljenja, oni odgovore žele odmah:

„Ubili su mi sina, a sad sve čine da to zataškaju. Četiri godine tražim odgovore, a oni jedni drugima čuvaju leđa i sakrivaju istinu“, kazao je ogorčeni Dinko Stančić otac najmlađeg poginulog vatrogasca, šesnaestogodišnjeg Marka Stančića. Nesretnom ocu za sinovu smrt kriva je aktualna vlada, lokalna vlast i vatrogasni zapovjednici, a ni nakon četiri godine nije mu nimalo lakše, pogotovo kad čuje, kako je rekao, laži u zadarskoj sudnici gdje traje suđenje vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.
Ajka Crvelin, koja je na današnji dan prije četiri godine izgubila supruga Ivicu i sina Antu, ipak na Kornatu nalazi koliku-toliku utjehu: "Kad god dođem tu, unatoč svemu, bude mi malo lakše. Osjetim neki mir i čini mi se kao da su oni sa mnom. Ipak, bilo bi mi draže da napokon doznam što im se zapravo dogodilo“, rekla je udovica Crvelin izrazivši nadu kako će ovi dolasci na Kornat ostati tradicija i ponavljati se svakog 30. kolovoza.

Što smo naučili od tragedije?

Nitko od vatrogasaca s kojima smo danas razgovarali na Kornatu ne vjeruje da je uzrok smrti njihovih kolega eruptivni požar.

„To su gluposti. Pogledajte ovaj teren, trave jedva da ima, a visoka je 10ak centimetara. To se uopće nije trebalo gasiti, ali nitko ne razmišlja o tome da mi i dalje izlazimo na požare na kojima možemo samo izgubiti glavu, dok je nastala materijalna šteta minimalna. Jedino što se promijenilo nakon 30. kolovoza 2007. je to da su naši zapovjednici dobili papire u kojima stoji da oni ne mogu biti odgovorni za eventualnu tragediju. Sebe su zaštitili, a mi i dalje ginemo“, kazao nam je jedan pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Knin koji je želio ostati anoniman, upravo zbog toga što unatoč ogorčenosti cijelim sustavom mora zadržati posao. „Maloljetna djeca su se upisivala u DVD-ove da bi obitelji namaknuli prijeko potrebnih 3000 kuna mjesečno, a oni se nisu protivili. Zašto o tome nitko ne priča“, pita se kninski vatrogasac i dodaje kako se djeca i dalje guraju u dobrovoljna vatrogasna društva unatoč kornatskoj lekciji naučenoj na najgori mogući način prije četiri godine.
 

Obitelji i rodbina dvanaestorice poginulih vatrogasaca danas su u pratnji pripadnika vatrogasnih postrojbi iz cijele zemlje, članova GSS-a Šibenik te izaslanstava lokalne i državne vlasti obišli mjesto pogibije svojih najmilijih, te položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju na otoku Kornatu.

U ime predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH ministri Davor Božinović i Božidar Kalmeta, a u ime Hrvatskog Sabora zastupnici Neda Klarić, Ante Kulušić i Ranko Ostojić. 

 

Iz kategorije: Vijesti