Datum objave: 23. Kolovoz 2011

Pomorske nesreće u ovoj godini odnijele 11 života

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 11 osoba izgubilo  je život, a 29 ih je ozlijeđeno u pomorskim nesrećama na hrvatskom dijelu Jadrana od početka godine do danas, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrasturkture. Smrtno su stradala 3 ronioca na dah, 2 ronioca s bocama, 3 ribara, 1 kupač i 2 nautičara. Spašeno je 7 daskaša, 4 kupača i 10 ronioca.
Dogodilo se 7 sudara na moru, a isto toliko je akcija poduzeto  zbog požara na plovilima. Potonulo je 9 plovila, a 46 intervencija bilo je zbog nasukanja.Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC) od početka godine do 20. kolovoza koordinirala je ukupno 260 akcija traganja i spašavanja na Jadranu pri čemu je spašeno 655 osoba i 173 plovila.

Najveći broj akcija poduzeto je zbog nezgoda uzrokovanih kvarom motora na plovilu, nestankom goriva i sl., zbog nasukanja  i potrebe pružanja hitne medicinske pomoći.

Tijekom 2010. godine spašene su 944 osobe i 179 plovila te su smrtno stradale 24 osobe. Rezultat je to intervencija koje je središnjica koordinirala kroz ukupno 373 akcije.

Na žalost, najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koja nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima, te zbog nesnalaženja prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

U akcijama traganja i spašavanja sudjeluju lučke kapetanije i ispostave sa 52 plovila te ostala tijela državne uprave, a po potrebi se uključuju privatna plovila i zrakoplovi.

Iz kategorije: Vijesti