Datum objave: 14. Srpanj 2011

HSP: Turizam Šibensko-kninske županije je u egzilu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Županijsko vijeće  Hrvatske stranke prava na današnjoj konferenciji za novinare kritiziralo je župana Šibensko- kninskog Gorana Pauka i njegovu ,kako ističu, inertnosti koju iskazuje po pitanju turističke grane gospodarstva. „Župan Pauk dolaskom na čelo županije uveo je praksu nepozivanja direktora turističke zajednice Šibensko Kninske na sjednice županijske skupštine . Priprema i rezultati turističke sezone već pet godina ne dolaze na klupe županijskih vijećnika. Pauk se pravdao tvrdnjom da se kotač turizma okreće i bez toga. I kugla zemaljska se okreće bez sjednica Ujedinjenih naroda , pa se ipak one sazivaju i tamo donose odluke vezane primjerice za globalna zatopljenja , efekt staklenika i ostalo“, slikovit je bio predsjednik županijskog HSP- a Ivica Ledenko.  U HSP-u drže da prinos od turizma kakvog danas imamo u našoj županiji nije adekvatan obzirom na potencijal . Inertnost koju župan a po funkciji i predsjednik turističke zajednice iskazuje po pitanju turističke grane gospodarstva , a tako i ostalih gospodarstvenih pitanja županije Šibensko Kninske najbolje se ogleda u nedavno iskazanim brojkama dobiti i gubitaka u gospodarstvu Šibensko Kninske županije .
„Dobit koja je inače najmanja na području Dalmatinske regije je gotovo duplo manja od gubitaka“, tvrdi Ledenko i dodaje kako bi dva izvješća godišnje- jedno vezano uz pripremu turističke sezone ,a drugo vezano uz rezultate turističke sezone bili najmanje o čemu bi se trebala provesti rasprava na sjednici županijske skupštine Šibensko-kninske. „Političke elite vole reći da živi za i od turizma , vrijeme je da se tako počnu i ponašati“, zaključuje.

Županijska vijećnica Tanja Radić Lakoš mišljenja je da je prostorni raspored turističke infrastrukture i kapaciteta izrazito koncentriran u dijelu obalnog područja gdje je glavna ponuda i dalje "sunce i more dok otoci, osim Murtera, nisu razvili potencijal, a gotovo u potpunosti ostaje neiskorišten veliki potencijal u središnjem (unutrašnjem) dijelu županije.

„Smatramo da se u težnji za prelaskom s masovnog na kvalitetni turizam (bolji odnos vrijednosti za novac) moraju razvijati takvi projekti u koje bi bile uključene sve institucije, a ne samo usko turističke“, zaključila je Radić Lakoš

Iz kategorije: Vijesti