Datum objave: 13. Srpanj 2011

Počelo probno odlaganje smeća na novoj sanitarnoj plohi na Bikarcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Sav novi otpad koji nastaje na području Šibensko-kninske županije, od danas se odlaže na novoizrađenoj sanitarnoj Plohi 1 Županijskg centra za gospodarenje otpadom Bikarac, kako doznajemo u Gradskoj Čistoći. Naime,  Grad Šibenik je  u skladu sa Zakona o prostornom uređenju i gradnji jučer prijavio pokusni rad na  toj novoizgrađenoj sanitarnoj plohi.

Najviša ekološka razina odlaganja smeća

Na taj način je odlaganje otpada u Šibensko - kninskoj županiji županiji podignuta na najvišu ekološku razinu u skladu sa svim propisima EU. Ukupna vrijednost ulaganja u projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u toj prvoj fazi je 8,82 milijuna eura od čega se 68 posto odnosi na sredstva Europske Unije iz predpristupnog programa ISPA, 17,8 posto sredstava osigurao je Grad Šibenik, a 14,2 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt će biti završen do kraja ove godine. 
Gradnja RCGO Bikarac provodi se u tri faze. Prva, koja je u tijeku, obuhvaća sanaciju i zatvaranje postojećeg odlagališta otpada, izgradnju novog sanitarnog odlagališta otpada na Bikarcu, provedbu pilot projekta odvojenog prikupljanja papira na području Grada Šibenika i njegovo recikliranje i nabavu potrebne opreme za RCGO Bikarac.  

Pomoć EU očekuje se i u 2. i 3. fazi uređenja RCGO BIkarac

Druga faza projekta uključuje sanaciju preostalih sedam odlagališa otpada na području Šibensko - kninske županije i izgradnju dvije pretovarne stanice u cilju smanjenja troškova transporta otpada na Bikarac, nabavu specijalnih vozila za ekonomični prijevoz otpada od pretovarnih stanica do Bikarca te proširenje pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada na sve gradove i općine  u Županiji. Ta bi faza trebala biti završena do 2025. godine. U trećoj fazi projekta, čija je priprema u tijeku, radit  će se na izgradnji postrojenja za mehaničko - biološku obradu. I druga i treća faza projekta provodi će se uz pomoć fondova Europske unije. 
 

Iz kategorije: Vijesti