Datum objave: 25. Studeni 2010

Različiti aršini za NCP i ORCO

Diana Ferić
Diana Ferić

Skupina odvjetnika  radi na revidiranju Ugovora o javno - privatnompartnerstvu  za Kuline između Grada Šibenika i tvrtke NCP - Remontno brodogradilište Šibenik  jer je taj ugovor nepovoljan za Grad Šibenik  - šturi je i jedini odgovor koji smo uspjeli dobiti od gradonačelnika Šibenika Ante Županovića u vezi s pitanjima koja se posljednjih dana nameću oko tog ugovora i šutnje Grada Šibenika o njemu. Zašto se na tome radi tek sada, godinu i pol dana od preuzimanja vlasti u gradu  nismo dobili odgovor.

"Štetan ugovor" o kojem se šuti

Temu je prije nekoliko dana aktualizirao  šibenski HNS, koji je dio koalicije koja podržava gradonačelnika Županovića. Izašli su u  javnost s tezom da je taj ugovor za Grad Šibenik štetniji od onoga potpisanog s  ORCO grupom za Obonjan ne navodeći konkretno zašto. Valja primijetiti da Ugovor o Obonjanu i dalje uzimaju kao mjera štetnosti iako je Državno odvjetništvo ustanovilo da u njemu nema elemenata za takav zaključak. Gradska vlast o njemu šuti, iako je, kako priznaje i njihov koalicijski partner još gori od onoga kojeg i dalje smatraju štetnim. Osim toga, objavljeno  je da je partner  Grada Šibenika, tvrtka NCP u međuvremenu svoj udio u tvrtki  koja je koncesionar Kulina prebacila na turskog partnera, bez znanja Grada i suprotno potpisanom ugovoru. Reakcije na to nije bilo, a ta informacija, ako nije istinita,  nije niti opovrgnuta. U Remontnom brodogradilištu Šibenik kazali su nam da su oni i Grad  odlučili da se o tomu neće izjašnjavati kao da je riječ o nečem privatnom, a ne o javnom dobru koje im je dodijeljeno.

Zašto nisu naplaćeni penali?

Prema našim informacijama, gradska vlast ništa ne poduzima  niti kako bi naplatila penale od partnera u tom poslu zbog neprovođenja onoga na što su se  Ugovorom obvezali, a koji  iznose 250 000 eura.  Gradonačelnik nam je u vezi s tim odgovorio kako se o tim penalima vodi  računa u revidiranju ugovora, a za drukčiji tretman prema tom ugovoru u odnosu na onaj s Orcom ima i obrazloženje te pokazuje puno razumjevanje za partnera koji ne ispunjava svoje obveze. " Svakako treba napomenuti da, ako ovaj ugovor usporedimo s onima za Obonjan postoji velika razlika, a to je što NCP zapošljava 320 djelatnika - građana Šibenika i što projekt sam po sebi ima perspektivu" , ističe u svom odgovoru gradonačelnik napominjući da  je i "gospodarska kriza umješala prste u ovaj projekt". U svemu tomu se ne spominje  informacija da taj projekt sada zapravo ima uglavnom  veze s  turskim investitorom, a ne s NCP -om  jer nigdje u odgovoru nije dematirano da mu je NCP to prepustio.  Inače, bivša gradonačelnica Grada Šibenika Neda Klarić, koja je potpisala Ugovor za Kuline tvrdi da je on identičan onomu s ORCO grupom osim postotka od prihoda koji bi pratner treba uplaćivati Gradu Šibeniku i poziva gradsku vlast da i njega objavi na svojoj web stranici.

Iz kategorije: Vijesti