Datum objave: 22. Studeni 2010

Prije 47 godina ubijen je John F. Kennedy

Diana Ferić
Diana Ferić

Punih je 47 godina prošlo od atentata na američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya koji je na današnji dan 1963. godine ubijen u Dallasu pod nikad razjašnjenim okolnostima. Iako malo tko u to vjeruje, u SAD-u još uvijek službeno vlada uvjerenje da je predsjednika iz skladišta s knjigama u zgradi u ulici Elm podno koje se JFK sa suprugom Jacqueline, guvernerom Johnom Conallyem i njegovom suprugom Nellie te dva agenta tajne službe, vozio u otvorenoj limuzini kabrioletu, ubio iz puške Lee Harvey Oswald.

Lee Harvey Oswald tvrdio da je nevin

Na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Jedan je metak pogodio i ranio guvernera, a dva su pogodila predsjednika u vrat i u glavu te mu raznijela dobar dio lubanje i mozga koji je tijekom obdukcije nestao. Nekoliko sati kasnije, kada je JFK u bolnici već bio preminuo, Oswald je uhićen i optužen za atentat na američkog predsjednika. Tvrdio je da je nevin, ali nije dobio priliku da se obrani pred sudom jer ga je vlasnik jednog noćnog kluba i mafijaški pouzdanik Jack Ruby ubio usred policijske postaje pred uključenim TV kamerama. Kao da atentat na predsjednika nije sam po sebi bio dovoljno apsurdan pa je i tobožnji atentator ubijen na nevjerojatno bizaran način što je dodatno raspirilo teorije zavjere koje su aktualne i danas, gotovo pedeset godina nakon ubojstva JFK-a.Vlast u SAD-u odmah nakon ubojstva u Texasu preuzeo je potpredsjednik Lyndon Johnson, u avionu Air Force One, u društvu JFK-ove supruge koja je još uvijek bila u haljini poprskanom suprugovom krvlju i dijelovima tkiva. Čuvena je njezina izjava da je u jednom trenutku tijekom Johnsonovog imenovanja za novog predsjednika shvatila da su «mače» na haljini zapravo dijelovi Kennedyeva mozga.

Metak s putanjom protiv svih zakona fizike

Najpoznatijim svjetskim političkim atentatom bavili su se mnogi. I u novije vrijeme povremeno se osnivaju vladine i neovisne istražne komisije koje bez puno uspjeha pokušavaju doznati tko je i zašto ubio do tada najmlađega predsjednika SAD-a i jedinog predsjednika katolika. Najpoznatije istražno tijelo koje se bavilo tim slučajem bila je čuvena Warrenova komisija koja je zaključila da je Oswald bio jedini atentator i da je predsjednika ubio iz nepoznatih razloga puškom «Carcano M91» sa snajperom. Jednako je čuveno i istraživanje tužitelja iz New Orleansa  Jima Garrisona koji je proveo vlastitu istragu i pokušao dokazati besmislenim zaključke Warrenove komisije i teze da nikakve zavjere nije bilo. Nije uspio, ali napisao je knjigu po kojoj je Oliver Stone snimio sjajan film «JFK». Od tada, brojni ugledni stručnjaci iz godine u godinu izlaze s novim tezama i kako vrijeme prolazi, sve je izglednije da Oswald nije bio sam, pod uvjetom da je uopće pucao. Mnogi svjedoci već su na dan atentata govorili o pucnjevima i sumnjivim likovima na travnjaku nasuprot zgrade, a forenzičari su, jednako kao i Jim Garrison, utvrdili da metak koji je prošao Kennedyu kroz vrat nije mogao pogoditi i guvernera, osim ako nije bio čaroban i djelovao mimo svih zakona fizike.No, kako god bilo, cilj onoga tko stoji iza jedne od najvećih misterija 20. stoljeća je ostvaren, a nekoliko godina kasnije u atentatu je ubijen i predsjednikov brat Robert Kennedy nakon što se kandidirao za predsjednika SAD-a. Motiva za smaknuće obojice bilo je napretek jer smrt Kennedyevih podjednako je priželjkivala mafija, domaći ultra desničari, moćni industrijalci, politički neprijatelji, rasisti i cijela vojska onih kojima se nije sviđala politika klana Kennedyevih.

Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe

Povijest će ga upamtiti po akciji u «Zaljevu svinja» kada je CIA pokušala s kubanskim emigrantima zbaciti s vlasti Fidela Castra, odnosno pomorskom blokadom te komunističke srednjoameričke države u listopadu 1962. godine kada je svijet nekoliko dana bio na rubu nuklearnoga rata. Diljem svijeta olakšanje je stiglo tek nakon sporazuma Kennedya i sovjetskog lidera Nikite Hruščova koji je pristao na povlačenje raketa s Kube što je dovelo do sklapanja Moskovskog sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa. «Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe već što ti možeš učiniti za domovinu» poznati je citat JFK-a koji je zaslužan za potpuno provođenje građanske ravnopravnosti za američke crnce što je bio najveći korak u borbo za njihova prava nakon što ih je Abraham Lincoln oslobodio od ropstva i slučajno ili ne, završio jednako kao i Kennedy. Ubijenom predsjedniku se među zasluge stavlja i osvajanje mjeseca jer je upravo on pokrenuo taj NASA-in program.Tijekom mandata u Bijeloj kući predsjednički je par prvi uveo «celebrity» standarde u politiku, bio je jako spretan u PR-u, a tijekom kratke vladavine izgledali su poput kraljevske obitelji i u širokim građanskim krugovima uživali veliku popularnost.Jack Kennedy bio je poznat i kao veliki zavodnik. Deseci knjiga napisane su o njegovim preljubničkim aferama, a i Hollywood se desetljećima bavi tom temom. Poznato je da su on i brat Boby bili, svaki u svoje vrijeme, u romantičnoj vezi s pokojnom glumicom Marilyn Monroe, a prema nekim teorijama zavjere ona je upravo zbog toga i ubijena. O JFK-u sigurno će se još dugo pričati priče a misterija njegovog ubojstva teško da će ikada biti riješena.ČUVENI ZAPRUDEROV FILM, SNIMKA UBOJSTVA JFK-a

Iz kategorije: Vijesti