Datum objave: 12. Travanj 2011

Pas umirao u mukama, a nitko nije reagirao

Diana Ferić
Diana Ferić

Teško ozlijeđeni pas  ležao je među kućama u blizini Primoštena  deset dana, a  unatoč apelima građana  komunalno redarstvo te općine nije reagiralo, javljaju nam iz Šibenske udruge Šum čije su volonterke Maja Šintić i Jasna Jurković, na kraju, svojim automobilom otišle po jadnu životinju,  ali je za njezin spas bilo prekasno.Pas deset dana umirao u mukama Polumrtvog psa odvezle  su  u  Veterinarsku stanicu "More" u Šibenik  gdje  su ga morali eutanazirati kako bi mu prekratili muke. Volonterke  udruge ŠUM obavijestili su mještani o tome da se na području između Bilog i Primoštena nalazi ozlijeđeni pas kojeg je udario automobil nakon čega je Maja Šintić nazvala komunalnog redara Općine Primošten: "

Na telefon sam dobila gospodina Marka Mijata, kojemu sam objasnila cijelu situaciju i zamolila da se psu pruži pomoć. On  mi je na to odgovorio  kako je moja prijava zaprimljena, a uzeo je  moje osobne podatke kako bi me mogao nazvati. Nakon pola sata nazvala sam  tvrtku As-Eko u nadi da ih je kontaktirao komunalni redar primoštenske općine. Oni mi ipak odgovaraju kako nisu obaviješteni. Ponovno sam nazvala gospodina Mijata koji mi je objasnio kako ne može pozvati tvrtku As-Eko bez odobrenja novčane naknade za taj posao od strane načelnika općine g. Petrine. Čekajući  njegov poziv,  nazvala sam  gospođu Perković koja živi u blizini mjesta gdje se pas nalazio  i koja mu je nosila hranu i vodu. U razgovoru s njom konačno sam saznala kako su gospodin  Mijat  i općinska uprava već  deset dana upoznati s ovim problemom, jer je njezin partner osobno otišao tamo prijaviti ovaj slučaj. Također saznajem kako su ozlijede koje je pas zadobio isto toliko stare, te kako je životinja u iznimno teškom stanju budući da je tkivo oko tih otvorenih rana već počelo trunuti.

Ponovno sam nazvala gospodina Mijata da vidim hoće li išta poduzeti, a on mi je odgovorio  kako je  „zatrpan poslom“ te kako oni ne mogu reagirati budući  da nemaju službu koja bi zbrinula napuštene, ozlijeđene, i zlostavljane pse. Uputila sam  ga kako As- Eko može izaći na njihov poziv, a on mi je odgovorio kako bi im morao platiti naknadu i da je to problem", piše u svom obraćanju javnosti Maja Šintić.Može li novac biti  opravdanje za nereagiranje ?Nakon što je shvatila da komunalni redar neće ništa poduzeti svojim je automobilom, s kolegicom  volonterkom otišla  po psa koji je još bio živ, ali je već bio u fazi truljenja, jer mu je na mjestu udarca meso bilo poluraspadnuto i kost otkrivena, a oko njega se širio nesnosan miris. Odvezle su ga u Šibenik, u Veterinarsku stanicu, no jedino je rješenje bila eutanazija. Maja Šintić upozorava da bi pas danas bio živ da se na vrijeme reagiralo i pita se  kako je moguće da se dopustilo da ozlijeđena životinja  u mukama umire,  a k tome je i počela i predstavljati opasnost za okolinu, jer je nesnosno zaudarala. Također,  je li moguće da je jedini problem bilo plaćanje intervencije AS - Eku što bi se trebalo podmiriti iz komunalne naknade ili nekog drugog izvora u proračunu u koji građani izdvajaju novac. 

Iz kategorije: Vijesti