Datum objave: 17. Studeni 2023

MEET UP U TROKUTU/ Upoznajte šibenski dvojac koji svojom inovativnom interpetacijom baštine mijenja zajednicu

Diana Ferić
Diana Ferić

 Uspješni šibenski dvojac Marko Barišić, inženjer grafičkog designa i Mirna Vulin, mag.politologije koji sa svojom nedavno osnovanom tvrtkom Republic osmišljavaju priče o baštini kroz uzbudljive koncepte i pomno osmišljen prostor muzeja i interpretacijskih centar diljem Hrvatske ispričao je priču o svom radu koji mijenjaju zajednicu na prvom ovojesenskom MEET UP – u u šibenskom Centru za nove tehnologije Trokut.

Marko je od 2015. godine projektirao oko 50 postava u svim dijelovima Hrvatske, a do sada je završeno i otvoren 13 muzeja i interpretacijskih centara. Mirna i on se upotpunjuju jer njihova tvrtka nudi različite usluge od projektiranja i koncipiranja postav do nadzora do upravljanja baštinom apliciranja na europske fondove. „Tvrtka Republic se bavi interpretacijom baštine i dizajnom likovnih postava i unutarnjeg uređenja za potrebe muzeja, interpretacijskih centara i općenito prostora namijenjenih posjetiteljima, bilo za javne ili privatne subjekte. Bavimo se i razvojem projektnih prijava za takve objekte na europske i međunarodne fondove, tako da je Republic zapravo ‘one stop shop‘ za klijente koji žele valorizirati svoju kulturnu i prirodnu baštinu, koji na jedinstven način žele ispričati priču o svojoj baštini kroz pomno osmišljen prostor te koji žele to sve skupa financirati putem vanjskih izvora financiranja”, objasnili su Mirna i Marko.

U njihova uspješna rješenja ubrajaju se Nikola Tesla Experience Centru u Karlovcu, nedavno otvorena atrakcija Speleon u Rakovici, Kuća Velebit u NP-u Sjeverni Velebit, Muzej betinske drvene brodogradnje na, popularni Skywalku u Parku prirode Biokovo i planski dokumentu Dodir civilizacija kojim se planira obnova i revitalizacija starih gradova u Karlovačkoj županiji.
Za Meet Up u Trokutu izabrali su tri projekta kao primjera dobre prakse i to Muzej betinske brodogradnje, Speleon u Rakovici i Nikola Tesla Experience Centeru u Karlovcu.

Markov prvi projekt bio je upravo Muzej betinske drvene brodogradnje koji je otvoren 2015. godine. Nedavno je britanski online magazin za putovanja „TravelMag“ uvrstio Muzej betinske drvene brodogradnje u dvadeset najboljih pomorskih muzeja u Europi. Uz bok nacionalnim pomorskim muzejima u Barceloni, Genovi i Istanbulu. On je, kako je kazala Mirna Vulin, i pravi primjer kako takav prostor može promijeniti život i percepciju jednog malog mjesta kao što je Betina jer povećava broj posjetitelja i za sebe veže niz lokalnih događanja i radionica za djecu i mlade, a to je poduprijela i brojkama o turističkoj posjećenosti i posjetama tom muzeju.
„Taj je muzej jedinstven jer osim izložbe u samoj zgradi muzeja, on ima i vanjski postav u betinskoj lučici, tzv. muzej na otvorenom. Dok su u zgradi predstavljeni principi gradnje betinske gajete, za rivom imate priliku vidjeti stvarne brodove, koji žive - podnose žegu, ljuljaju se na vjetru, tuku more, vežu se za kraj – sve što naučite u muzeju, možete vidjeti i iskusiti ispred muzeja.Mještani koji imaju gajete tu ih drže besplatno, ali imaju obvezu sudjelonja u neki događanjima „kazala je.

Predstavljajući sva tri projekta Marko Barišić je pokazao upravo tu osjetljivost za buduće korisnike i posjetitelje prostora koji dizajnira kao i za spoj baštine i modernih digitalnih i inovativnih multimedijalnih rješenja koja, ako su uspješna, moraju biti prijemčiva za posjetitelje i nije m potrebna dodatna interpretacija.
„U Nikola Tesla Experience Centeru u Karlovcu posebno impresivan je eksponat „Tesla superjunak“ koji je nominiran u finale unutar kategorije Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija. Riječ je o deset metara visokoj interaktivnoj statui Nikole Tesle koja se proteže kroz sve etaže centra. Željeli smo time djeci pokazati da superjunaci ne žive samo u Marvellovim filmovima nego u stvarnosti, poput Nikole Tesle koji je promijenio svijet. U tom smo prostoru Nikolu Teslu uklopili u poduzetničku priču i predstavljen je i kao i motivator ”, ustvrdio je Marko.
Njihov rad prepoznala je i struka pa je eksponat Nikola Tesla u sklopu Nikola Tesla Experience Centre osvojio nagradu na Zagreb Design Week-u

Treći projekt o kojem su pričali je „Speleon”, edukativni Centar podzemne baštine u Rakovici, prvi takvog tipa u Hrvatskoj koji vas vraća u ledeno doba kroz spoj povijesti, prirode i tehnologije -fosilne ostatke životinja iz ledenog doba, pronađenih u Gornjoj Baraćevoj špilji te njihove hiperrealistične primjerke koji su izrađeni u Španjolskoj, a koji su posjetiteljima posebno dojmljivi. Zahvaljujući tom centru otvoreno je u aloj Rakovici 24 radna mjesta, a u deset mjeseci otkako je otvoren posjetio ga je 17 000 ljudi što je još jedan doka kako zanimljaivo prezentirane priče o povijesti i baštini zaista mijenjaju lokalnu zajednicu, a Marko i Mirna su još jedan dobar primjer da ne mora živjeti u velikim gradovima da bi radilo velike i zapažene projekte.

Iz kategorije: Vijesti