Datum objave: 25. Svibanj 2023

IMAŠ KUĆU ZA ODMOR – PLATI / Država podiže porez na kuće za odmor (vikendice) s 2 na 5 eura po četvornom metru.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rasprava o ukidanju prireza i reformi poreznog sustava kojeg provodi Vlada u cilju rasterećanja plaća, sakrila je podatak da se reformom predviđa i drastično povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikndice. Prema najavljenim promjenama poreznog sustava vlasnici kuća za odmor plaćat će na njih drastično veći porez; umjesto dosadašnja 2 eura po četvornom metru plaćat će čak 5 eura po četvornom metru.
Riječ je o drastičnom povećanju za čak 150 posto. Konkretno za vikendicu od 50 kvadrata vlasnici će umjesto dosadašnjih 150 eura plaćati čak 250 eura. U kontekstu ovog poreznog nameta važno je znati što je to kuća za odor odnosno vikendica te kako se utvrđuje njen status.

Prema zakonu kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Iznimka su gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora. Kriterij za utvrđivanje statusa kuće za odmor je njeno korištenje povremeno ili sezonski. Nekretnina koja se ne koristi povremeno ili sezonski ne smatra se kućom za odmor. Navedeno znači da se kućom za odmor ne smatra nekretnina koja se koristi tijekom cijele godine (neovisno o načinu njenog korištenja odnosno o tome koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u najmu ili zakupu tijekom cijele godine), a ni nekretnina koja se uopće ne koristi (bez obzira na činjenicu da je pogodna za stanovanje). Dakle, za utvrđivanje statusa kuće za odmor od odlučnog je značaja činjenica koristi li se ta kuća povremeno ili sezonski ili ima drugu namjenu.

Iz kategorije: Vijesti