Datum objave: 30. Travanj 2023

Potomci Ante viteza Šupuka, oca suvremnog Šibenika okupli su se pred obiteljskom crkvom sv. Nikole na Skradinskom buku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Potomci Ante viteza Šupuka, oca suvremenog Šibenika, jedne od najvažnijih povijsnih ličnosti u povijsti najstarijeg hrvatskog samorodnog grada koji je ga je preobazio u napredno industrijsko središte u kojem je počela druga industriska revolucija koju je pokrenula Teslina iz7mjenična struja, okupili su se danas u Šibeniku i na Skradinskom buku. To je prvi skup potomaka Ante viteza Šupuka i pripadnika plemenite povijesne obitelji Šupuk. Na okupu se našlo više od 40 Šuzpukovih potomaka među kojima je najmlađi imao 11 mjeseci, a najstariji 80 godina. Tako se povezalo pet naraštaja potomoka Ante viuteza Šupuka, a mnogi među njima prvi puta su se vidjeli i vidjeli i upoznali. Najviše ih je dolo iz Italije, te iz Zagreba, Splita, Zadra i Šibenika.
Okupljanje potomaka Ante Šupuka inicirao je njegov najstariji izravni ptomak u Šibeniku, Klaudijo Šupuk, a operativno je većinu stvari vezano za taj susret obavila njegova kći Maja. Inače najstariji živući  potomak koji nosi prezime Šupuk je ing. Dražen Šupuk koji živi u Splitu.
Na Skradinskom buku potomci Ante Šupuka poklonili su se svojim precima u obitreljskoj crkvi sv. Nikole koju su 1761. godine izgradili Krsto i Šimun Šupuk.
Ovo prvo okupljanje Šupukovih priprema je za prslavu 135. oblojetnice izgradnje hidroelektrane Krka i puštanja u pogon prvog cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu koji je podignut upravo zahvaljujući vizionarstvu njihovog pretka Ante viteza Šupuka.

Iz kategorije: Vijesti