Datum objave: 22. Ožujak 2023

PROSTITUCIJA / Hrvatska, posljednja država u EU koja kažnjava prostituciju, prostitutke progoni i sudi im po zakonu SFR Jugoslavije iz 1977. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska, posljednja država u EU koja kažnjava prostituciju, odnosno kako je to pravno regulirano, seksualni odnos za novac dvoje punoljetnih osoba, prostitutke progoni i sudi im po zakonu SFR Jugoslavije iz 1977. godine, a kazne još uvijek izračunava u njemačkim markama. Zakon nije promijenjen već 47 godina, a ostao je isti i nakon propasti Jugoslavije. Pojednostavljeno rečeno prostitucija se u Hrvatskoj progoni, zabranjuje, kažnjava i suzbija prema kriterijima i svjetonazorima bivše komunističke države.
Nevladine udruge za ljudska prava upozoravaju na tu pravnu anomaliju te pozivaju na dekriminalizaciju prostitucije u Hrvatskoj kao u svim ostalim zemljama Europske unije no, čini se da od toga neće biti ništa jer vrlo konzervativna hrvatska politika namjerava uvesti još strože kazne za sve osobe koje ponude ili zatraže seksualnu uslugu za novac.

Iz kategorije: Vijesti