Datum objave: 16. Ožujak 2023

NOVO ISPITIVANJE / Na području bivšeg TEF - a uzet će se 26 uzoraka tla, po sedam uzoraka sedimenta i mora te dva uzorka troske s različitih mjesta

Diana Ferić
Diana Ferić

Terenski radovi uzorkovanja zemljišta na području bivšeg TEF -a počeli su danas,a provodi ih provodi Geotehnički studio iz Zagreba, društvo koje ima višegodišnje iskustvo rada na istim ili sličnim poslovima. Odabrala ih je Europska banka za obnovu za razvoj, potvrdila je Nina Kursar, direktorica tvrtke Batižele koja kaže kako se ta ispitivanja ne provode radi nedavnih javno iznesenih sumnji u kvalitetu tla i mora na tom području već da ih je EBRD planirao i prije.

Istovremeno s pružanjem tehničke podrške u pripremi uskoro nadolazećeg međunarodnog natječaja za Batižele d.o.o., EBRD je u studenom 2022. godine odvojeno naručio neovisnu ocjenu stanja tla na prijašnjoj lokaciji TEF-a. Za iste poslove odabrao je neovisnu međunarodnu inženjersku konzultantsku tvrtku Arup, čiji je zadatak upravljanje projektom ispitivanja zemljišta, a sve kako bi se osigurala kvaliteta u prikupljanju uzoraka, analizi i obradi podataka”, ističe Nina Kursar.

Tijekom istražnih radnji  kroz 15 dana planira se uzeti 26 uzoraka tla, po sedam uzoraka sedimenta i mora te dva uzorka troske s različitih mjesta, kako bi se ravnomjerno obuhvatila cjelokupna lokacija. Parametri koji će se ispitivati tijekom istražnih radnji su teški metali, cijanidi, azbest, TPH, PAH i PCB.

Monitoring podzemnih voda provodi se putem novoinstaliranih piezometara na gradilištu, koji su postavljeni u skladu sa svim domaćim i međunarodnim standardima, kako bi se osiguralo da dobiveni rezultati budu valjani i usporedivi – pojašnjava Nina Kursar.

Sanacija zemljišta TEF-a  sastavni dio natječajne dokumentacije za međunarodni natječaj kojeg pripremaju tvrtka Batižele i EBRD za uređenje tog prostora, a cilj je novim analizama kvalitete zemljišta  smanjiti rizik neizvjesnosti i osigurati da tvrtka Batižele dobije nove, pouzdane informacije uoči natječaja za investitora na tom prostoru.

FOTO: Šibenski portal

 

Iz kategorije: Vijesti