Datum objave: 15. Ožujak 2023

EU PROJEKT / Predstavljeni rezultati projekta "Zdrav, zdraviji Šibenik" koji je pomogao dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas su u Urbanom centru Grada Šibenika predstavljeni rezultati projekta „Zdrav, zdraviji, Šibenik!“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. godine.

Na predstavljanju je, među ostalima, bio i zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta koji je kazao kako je Grad Šibenik poznatiji po infrastrukturnim projektima, no da su i soft projekti poput ovoga dio šibenske europske priče.

Radi se o projektu vrijednom oko 40 tisuća eura preko kojeg smo pomogli ljudima koji imaju šećerne ili kardiovaskularne bolesti. Zdravstvo nije u domeni poslova kojim se bavi Grad Šibenik, ali zdravlja nikad dosta pa smo se uključili u ovu priču. Od 2014. godine smo krenuli s nizom EU projekata iz raznih područja te ćemo prvom sljedećom prilikom prijavljivati projekte slične ovome“, kazao je zamjenik gradonačelnika Mileta.

Kako je istaknuto na predstavljanju, broj oboljelih od šećerne bolesti ili dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti iz godine u godinu sve više raste, stoga se kroz projekt provelo šest edukativnih radionica/webinara na temu šećerne bolesti te bolesti kardiovaskularnog sustava.

Cilj ovog projekta je informirati i povećati svijest stanovnika Šibenika o zdravlju i važnosti prevencije bolesti; dijabetesa mellitusa i kardiovaskularnih bolesti. Radionice/webinare su osmislili i implementirali stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma/prehrambenih tehnologija i kineziologije. Ukupno je sudjelovalo preko 240 sudionika, a ono što smo detektirali je da bi edukacije o zdravlju trebale krenuti od najranije školske dobi“, rekla je Ines Sarić, viša stručna suradnica iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Edukativne radionice bile su namijenjene osobama mlađim od 25 godina, starijim od 54 godine te oboljelima i članovima njihovih obitelji. Projektom „Zdrav, zdraviji, Šibenik!“ promiče se važnost stjecanja zdravih navika, zdrave prehrane i povećanja rekreacijskih aktivnosti, kako bi povećali kvalitetu života i zdravlje stanovnika Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti