Datum objave: 15. Ožujak 2023

ČESTITKE / Tim Ekonomske škole Šibenik 'RB' plasirao se u finale državnog natjecanja Poslovni izazov 2023

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenice 3.a razreda Ekonomske škole Šibenik Tia Šišak, Tereza Trcin i Nina Pekas pod mentorstvom nastavnice dr.sc. Ljiljane Zmijanović, kreirajući mobilnu aplikaciju za pregled dostupnosti i rezervaciju slobodnih mjesta u restoranima pod nazivom RestBooking plasirale su se u finale državnog natjecanja 'Poslovni izazov 2023' koje će se održati u Zagrebu 23. ožujka 2023.

Poslovni izazov“ je natjecanje u kojem učenici srednjih škola razvijaju i prezentiraju svoje poduzetničke ideje stvarajući nova rješenja i inovacije na ovogodišnju temu: „Mobilne aplikacije i platforme u suvremenom poslovanju“. Poslovni izazov 2023. organiziraju Udruga poduzetni i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski. Prva tri mjesta osvojit će sudjelovanje i putovanje na međunarodno višednevno natjecanje „Poslovni izazov Zapadnog Balkana“ koje će se ove godine održati u Crnoj Gori, godišnju pretplatu na časopis Suvremena trgovina, Sponzorske nagrade Didacta, Terme Jezerčica i druge nagrade.

Mobilne aplikacije su postale bitan marketinški alat u turizmu, pa tako imaju promotivnu ulogu turizma u brojnim destinacijama. Brz protok informacija i povećani broj korisnika mobilnih uređaja i mobilnih aplikacija iskoristila je i turistička industrija. Interakcija turista i destinacije dobila je potpuno novu dimenziju. Turizam se posljednjih godina oslanja na mobilne aplikacije, što predstavlja priliku da se promoviraju usluge i sve neophodne informacije učine dostupnim. Svrha aplikacija je na najlakši mogući način isplanirati putovanje i pomoći turistu u nepoznatim destinacijama. Turisti, prolazeći kroz sve cikluse putovanja, koriste svoje mobilne telefone tako što istražuju, rezerviraju, fotografiraju i snimaju destinacije, te na kraju svoje utiske dijele sa širom javnosti. Zahvaljujući aplikaciji, turist može lakše pronaći željenu destinaciju i informirati se o receptivnim sadržajima u destinaciji. Cilj je istražiti mogućnosti koje pruža mobilna tehnologija i istaknuti područja primjene mobilnih aplikacija u turizmu”, kaže mentorica dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

U fokusu interesa Tima RB su mobilne aplikacije za restorane kao novi koncept. Mobilne aplikacije za restorane i barove postaju sve zanimljivije i u ulozi marketinškog oglašavanja. Ljudi žele uštedjeti vrijeme i na najjednostavniji i najbrži mogući način doći do podataka koje ih zanimaju, a mobilne aplikacije im pružaju upravo taj luksuz. U aplikaciji se automatski bilježi broj slobodnih stolova i njihova pozicija u restoranu u realnom vremenu, uz pomoću integrirane navigacije u aplikaciji. Na taj način dolazi se do win win situacije, kako navodi tim RB, izbjegavanje nepoželjne gužve u restoranu i učinkovito planiranje korištenja kapaciteta restorana. Aplikacija pruža korist za nautičare, izbjegavanje sidrenja zbog traženja slobodnog mjesta u restoranu, te sigurnost rezervacije bez osobne komunikacije. Aplikaciju RB odlikuje primjena inovativnih programskih rješenja za dizajn, oblikovanje i izradu. Tim predstavlja IT tvrtku RB kao osnivača aplikacije.

Njihovu poduzetničku ideju možete pogledati na youtube kanalu Ekonomske škole Šibenik

https://www.youtube.com/watch?v=ZyM35i9-LWk

Objava finalista Poslovni izazov 2023 dostupna na

http://udruga-poduzetni.hr/objava-timova-koji-su-se-plasirali-u-finale-desetog-drzavnog-natjecanja-poslovni-izazov/

Iz kategorije: Vijesti