Datum objave: 28. Siječanj 2023

IVO ROBIĆ / Na današnji dan 1923. rodio se Ivo Robić, najveće ime hrvatske glazbe i pop kulture. Surađivao je s Arsenom, pjevao s Vicom, a u SAD-u pratio ga je bend Tonyja Dadića iz Zablaća

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska danas obilježava 100. obljetnicu rođenja pjevač i skladatelj Ive Robića, najveće ime hrvatske popularne glazbe i pop kulture. Njegove pjesme "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala", "Stranci u noći", "Sedamnaestogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi grade moj" i desetine drugih nezaboravnih melodija postale su esencijalni dio kulturnog identiteta Hrvatske i jedan od znakova njene globalne prepoznatljivosti. Njegova pjesma „Morgen” bila je prvi veliki hrvatski međunarodni hit, a epohalna melodija „Stranac u noći” koja je donijela svjetsku slavu Franku Sinatri, pokazala je kakav je glazbenik i skladatelj Ivo Robić. Cijelog života bio je i ostao uglađeni gospodin, a u vremenima rigidnog restriktivnog komunizma, bio je (do)nositelj zapadne kulture i popularne glazbe. Bez straha je već sredinom pedesetih godina s druge strane Željezne zavjese u socijalističku Jugoslaviju donosio najveće strane hitove i izravno formirao glazbeni ukus nacije zarobljene u stegama socijalizma. U tom povijesno iznimno značajnom razdoblju jedan od njegovih najvažnijih suradnika bio je Šibenčanin Arsen Dedić. On je pod pseudonimom Igor Krimov za Ivu Robića radio nadahnute prepjeve svjetskih uspješnica. Počeli su surađivati 1964. godine kada je Arsen za njega prepjevao hit „Ching - cging – ching”. Te iste godine Ivo Robić je s Arsenom nastupio u Šibeniku. Na koncertu u Šibenskom kazalištu s Ivom i Arsenom pjevale su i dvije velike zvijezde tog vremena – Beti Jurković i Elvira Voća.
Aresn je nakon toga za Ivu Robića prepjevao i aranžirao velike svjetske hitove „Adios Amigos”, „Lijeni bik”, „Mary Rose”, „
Jednom ćeš shvatit”, „Bella Maria”, „Sheila” i mnoge druge, a sudjelovao je i u stvaranju Robićevih pjesme Duboko plavo more i nezaboravne balade „Jesen na Zrinjevcu”.
Pet godina prije glazbenog susreta s Arsenom Dedićem, u listopadu 1959. godine Ivo Robić je surađivao s još jednim Šibenčaninom, Vicm Vukovom. S njim u duetu pjevao je pjesma "Plavi, Plavi, Plavi", prvu himnu nogometnog kluba "Dinamo" iz Zagreba. Zajedno su je izveli uživo na stadionu u Maksimiru na utakmici "Dinama" protiv francuskog "Olympiquea" 26. listopada 1969. godine.
Kasnije je kao glazbenik surađivao s još jednim Šibenčaninom, ali ne u Hrvatskoj nego u SAD-u kada su na valu Hrvatskog proljeća zaredala gostovanja i susreti hrvatskih pjevača s hrvatskom dijasporom u toj zemlji. 1971. godine Ivu Robića na koncertima u New Yorku pratio je ansambl „Damatinski biseri” koji su 1969. godine osnovali Zablaćani Ante Tony Dadić, Mate Grgas i Ive Grgas zvan Beatles, Mile Longin iz Kalija, Vlado Zović iz Zagreba i Joe Maračić Maki. 

Ivo Robić na koncertu u New Yorku u pratnji ansambla "Dalmatinski biseri" Tonyja Dadića i braće Grgas iz Zablaća.

Foto: Foto arhiv časoipisa "Volim Šibenik, privatne fotografije Petra Lukovića

Iz kategorije: Vijesti