Datum objave: 27. Siječanj 2023

TRGOVINA UTJECAJEM / Ministri i drugi visoki dužnosnici otkrili USKOK -u kako ih je Josipa Rimac "tlačila" pa čak im i prijetila

Diana Ferić
Diana Ferić

USKOK optužnicom nekadašnju HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac, osim za primanje mita, tereti i za trgovanje utjecajem u aferi vjetroelektrane. Ona u svojoj obrani, čije je detalje prije par dana objavio Telegram, proziva brojne dužnosnike koje je, kako tvrdi, “obavijestila o problemima vjetroparka Krš-Pađene”. Objašnjava da nije radila ništa nezakonito, već samo “otvarala vrata” u raznim ministarstvima investitoru Milenku Bašiću, piše Telegram.hr

Čija je vrata sve otvorila?

I dok premijer Andrej Plenković, s kojim je, prema vlastitim tvrdnjama, također razgovarala o vjetroparku, nije ispitan u dosadašnjem tijeku ovog procesa, čak ni kao svjedok, brojni ministri iz njegove Vlade, te drugi dužnosnici koje je kontaktirala, završili su, doduše tek tijekom prošle godine, na ispitivanju u USKOK-u.

U svojim iskazima redom opisuju kako ih je Rimac pritiskala, nekima je čak i suptilno prijetila, a većina se slaže da je bila doista dosadna i agresivna sa svojim zahtjevima. Nitko ju, međutim, zbog tih pritisaka nije prijavio, odnosno nitko nije obavijestio policiju da je imala zahtjeve koji, kako sada stoji u USKOK-ovoj optužnici, nisu bili zakoniti.

Ovdje valja podsjetiti da je Rimac zajedno s nekadašnjom ministricom Gabrijelom Žalacpritiskala i čelne ljude HBOR-a da odobre golemo kreditiranje vjetroparka Krš-Pađene. Na kraju je uhićena tek kad je upala u tajne mjere jednog drugog slučaja, pa su istražitelji doznali što zapravo radi. Ipak, neki od dužnosnika, poput primjerice ondašnjeg šefa Hrvatskih šuma i šefa agencije HERA sada su optuženi zajedno s njom.

Štromar: ‘Izbjegavao sam je’

Tako je ondašnji ministar graditeljstva Predraga Štromara svjedočeći gotovo dvije godine nakon privođenja Josipe Rimac, opisao kako ga je u više navrata kontaktirala ne bi li ubrzala izdavanje uporabnih dozvola za vjetropark Krš Pađene. Tvrdio je da je bila “vrlo uporna i agresivna u svojim traženjima”.

Više puta dao sam joj do znanja da se ne smije preskakati procedura i da će moje Ministarstvo sve raditi po propisima. Izbjegavao sam sastanke s njom jer je tražila nešto što se ne smije napraviti, dok je istovremeno na neki način bila na glasu kao osoba kojoj se nije dobro zamjeriti”, izjavio je istražiteljima Štromar.

Banožić izgubio živce i psovao

Današnji ministar obrane Mario Banožić, koji je krajem 2019. kada ga je salijetala Josipa Rimac, još bio ministar državne imovine, priznao je čak da joj je nešto opsovao nakon što je izgubio živce zbog njezinih zahtjeva oko vjetroparka.

Ministar Banožić mi je govorio kako više ne zna što da radi s Josipom Rimac i njenim pozivima po pitanju investitora u vjetropark”, svjedočila je njegova ondašnja savjetnica Ilijana Krešić Rajič. Dodala je i da joj se pravnica iz Ministarstva Ivana Pintar požalila da ju Rimac izluđuje s pozivima. Banožić se, kao o svemu savjetovao i s DORH-om, te na kraju odbio zahtjev bivše kolegice.

Josipa Rimac mi je znala spomenuti da će se zbog svega morati obratiti i premijeru jer nije bila zadovoljna načinom na koji je Ministarstvo državne imovine postupalo”, prisjetila se još Krešić Rajič.

Suptilna prijetnja Josipe Rimac

Na Rimac se istražiteljima požalio i Boris Abramović, predsjednik uprave Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE). I njemu je Rimac slala Bašićeve zahtjeve, a nakon što ih nije prihvatio uslijedila je prijeteća poruka.

U e-mailu mi je napisala da će Ministarstvo uprave razmotriti pravilnik koji regulira poslovanje HROTE-a. To sam shvatio kao suptilnu prijetnju”, svjedočio je Abramović. Nakon što ju je prvi puta odbio Rimac ga je, prema optužnici, planirala pritisnuti preko Ministarstva gospodarstva, no to nije realizirala jer je 29. svibnja 2020. uhićena.

Objasnit ćemo vinaru da su izbori’

Kako je to planirala napraviti i što je sve bila spremna učiniti istražitelji su iščitali i iz tajno snimljenih razgovora koje je vodila baš tih nekoliko dana prije uhićenja. Čula se tada s Bašićevim poslovnim partnerom Draganom Stipićem.

Objasnit ćemo ovom vinaru (Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva op.a.) da su izbori i da je važno to sad riješiti i da je njemu važno se pozicionirati i da ga se neće zaobići i zaboraviti, svašta nešto i da to brzinom munje riješi”, govori Rimac, a Stipić joj uzvraća: “tako, tako, sve ti znaš”.

Psihotestovi za dužnosnike

Snimljena je i kako pritišće Krunoslava Jakupčića, donedavnog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma koji je također obuhvaćen optužnicom. Najprije mu je izrazila svoje nezadovoljstvo odnosom Hrvatskih šuma prema Bašićevom zahtjevu, a zatim se okomila i na njega osobno.

Ti ne bi bio na svojoj funkciji da sam ja tako provjeravala vaše životopise. Uvest ću psihotestove za ljude koje postavljamo na funkcije”, poručila je Jakupčiću nezadovoljna Rimac. I Jakupčićev suradnik Ivan Melvan, koji je također sada optužen, znao se žaliti da više ne može izdržati pritisak Josipe Rimac. Obojica su ipak na kraju optužena da su pogodovali C.E.M.P.-u.

Optužnicom je obuhvaćen i ondašnji predsjednik uprave agencije HERA Tomislav Jureković, koji je također u svom je iskazu tvrdio da ga je Josipa Rimac pritiskala. On je pak uvjeravao da je samo potpisao ono što su mu pripremili suradnici, ali je i znakovito dodao: “Nije bilo razumno biti nepristojan prema pozicioniranim ljudima”.

Iz kategorije: Vijesti