Datum objave: 23. Siječanj 2023

STIŽE NOVI BROD, ALI ZA TRI GODINE / Umjesto starog "Tijata" vezu Šibenik- Zlarin- Prvić održavat će brod na električni pogon

Diana Ferić
Diana Ferić

Jadrolinija će, nakon višekratnih najava tijekom prošle godine, tijekom ovog tjedna napokon raspisati javni natječaj za nabavu tri nova broda na električni pogon, među njima i jedan koji će održavati vezu Šibenika sa Zlarinom i Prvićem, a bit će na električni pogon. potvrdio je za Novi list David Sopta, predsjednik uprave nacionalne brodarske putničke kompanije. Budući da je nabava ovih triju brodova koji bi trebali zamijeniti »oldtimere« Jadrolnije, brodove Tijat, Postiru i Premudu, izgrađene prije više od šezdeset godina, u nekoliko navrata bila najavljivana, ne samo iz Jadrolinije nego i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a postupak javne nabave do kraja godine nije pokrenut, zanimalo nas je kad će natječaj krenuti, posebno s obzirom na to da je riječ o projektu prijavljenom za sufinanciranje iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Tri nova broda, kad budu izgrađena, trebala bi u prvom redu ploviti na dubrovačkom području, na liniji prema Elafitima, na šibenskom na kojem će održavati vezu s Prvićem, Zlarinom i drugim otocima, te u lošinjskom arhipelagu, no Sopta ističe kako će se, prema potrebi koristiti i na drugim linijama, piše Novi list

Riječ je o tri klasična putnička broda, ali na električni pogon, s dodatnim solarnim napajanjem, no prvenstveni način punjenja baterija bit će, naravno, preko priključaka u lukama, na kopnu i otocima, gdje treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu za njihovo punjenje. Budući da je riječ o brodovima koji će se koristiti na državnim linijama, na kojima je propisan broj plovidbi, što mi moramo poštovati bez obzira na eventualne kvarove na električnoj mreži, predvidjeli smo da na brodove bude ugrađen i dizelski generator koji će također moći puniti baterije. To je potrebno i u slučaju da brod iz bilo kojeg razloga mora otploviti u neku udaljeniju luku, primjerice kada ide na remont ili u slučaju lošeg vremena i slično, kaže Sopta.

Ovi bi brodovi trebali biti okvirne duljine oko 45 do 50 metara, s kapacitetom prijevoza oko 390 putnika. Iz Jadrolinije su ranije najavljivali gradnju triju brodova na hibridni pogon, no ipak se ide na električni pogon, objašnjava Sopta, jer je to jedan od uvjeta za sufinanciranje europskim sredstvima, u očekivanom iznosu od 65 posto od njihove ukupne vrijednosti. Planirana vrijednost svakog od brodova, prema ranijim neslužbenim najavama je oko 15 milijuna eura, no Sopta nije želio navoditi točne brojke prije nego natječaj bude objavljen. Ovi bi brodovi trebali biti izgrađeni najkasnije do kraja 2026. godine, a do tad bi i HEP, zajedno s nadležnim lučkim upravama, trebao osigurati adekvatne priključke za punjenje njihovih baterija u lukama u kojima će pristajati.

Iz kategorije: Vijesti