Datum objave: 16. Siječanj 2023

REKAPITULACIJA ADVENTURE / Zbog finala Adventure u Šibeniku - 400 posto više domaćih i dvostruko više noćenja stranih gostiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska je Adventura 2022. opravdala očekivanja organizatora i posjetitelja, izvođača, i svih sudionika programa, a ovogodišnji doček Nove 2023. godine pod Adventurinim okriljem s grupom Bang Bang u Perivoju Roberta Visianija, s Idom Prester i Lollobrigidom te svjetski poznatom glazbenicom Roisin Murphy na glavnoj novogodišnjoj pozornici kraj UNESCOVE perjanice, katedrale Sv. Jakova, oborio je rekordne rezultate dočeka iz 2019. godine te se ponovno uvrstio među najatraktivnije manifestacije tog tipa u Hrvatskoj”, istaknuto je na današnjem susretu gradonačelnika Željka Burića s Moranom Periša, Zoranom Erakom i Dinom Karađolom, spiritus movensima šibenske Adventure kojemu su se pridružile i Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik.

Rekordne rezultate ne bilježi samo Doček nove godine, naglasio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

U cijelom razdoblju trajanja Adventure ostvareno je 77 posto više noćenja nego što je to bilo rekordne 2019. godine, dok je ukupni broj gostiju koji su u prosincu boravili u Šibeniku povećan za 62 posto. Osim višestrukog povećanja broja noćenja, ovogodišnji doček privukao je čak 200 posto više posjetitelja nego u 2019. godini, kada su u Šibeniku nastupili Stereo MC's, Neno Belan, Cubismo, Sassja i Kristijan Molnar. Prednjačili su susjedi iz BiH i Slovenije, a stigli su nam i gosti iz Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovačke i Austrije“ – nije krio zadovoljstvo direktor Karađole dok je Morana Periša podsjetila da je minula Adventura otvorena 2. prosinca nastupom Tončija i Madre Badesse, s porukom mira i važnosti očuvanja okoliša, u gotovo 30 dana trajanja predstavila više od 80 različitih programa.

Na glavnoj pozornici u Perivoju Roberta Visianija, odnosno u Adventurinom Parkiću, osim gostovanja poznatih glazbenih imena iz cijele Hrvatske, promovirao se i velik broj domaćih glazbenih snaga, od čega svakako valja izdvojiti koncert o kojemu se još dugo pričalo, a to je upravo onaj koji su priredili okupljeni šibenski srednjoškolski bendovi. Po prvi puta je na Adventuri glazbeno DJ uredništvo prepušteno desetogodišnjaku, a pozornicu su, sada već tradicionalno, preuzele i male snage šibenskih vrtića - Balarin i Cvrčak. Osmu je godinu omiljeno gurmansko natjecanje u spravljanju fritula odabralo svoga laureata - Zlatnu fritulu, a dodijeljene su i nagrade Božićni medenjak za najljepše ukrašene izloge unutar stare gradske jezgre“ – precizna je bila Morana Periša dodavši kako se istodobno jednako sadržajan advent svakodnevno odvijao u kreativnom i edukativnom pogonu za najmlađe – ovogodišnjoj Adventurici.

Osim što se preselila iz Galerije Matija u kupolu na trg Ivana Gorana Kovačića, Adventurica je predstavila nikad raznovrsniji i bogatiji radionički program – preko 40 različitih edukativnih radionica. Toliko ih je održano u suradnji s pojedincima, udrugama i ustanovama, a iznimno je uspješno, po prvi puta organiziran i sportsko-zabavni program Outdoor Adventurice“ – zaključila je Periša.

U ovoj prigodi podsjetilo se i na Visianijevu Floru Dalmaticu, odnosno Adventurin vremepolov na fontani u središnjem dijelu parka te predstavljanje impozantne skulpture – pet metara visokog i pola tone teškog gramofona.

Na njemu je radilo više od trideset šibenskih umjetnika, intelektualaca, kreativaca i obrtnika te je bio posveta jednoj od najvećih opernih svjetskih imena prošloga stoljeća, rođenoj Šibenčanki, Ester Mazzoleni, u čast 140. obljetnice njezina rođenja. Tako je šibenska Adventura nastavila je osvjetljavati zaboravljene ličnosti i događaje iz bogate šibenske povijesti“ – kazao je Zoran Erak.

Ukazano je i na to da je na glavnom gradskom trgu - Poljani, kao prirodnom produžetku adventskih događanja, ove godine, u sklopu adventskog Sajmića, predstavljeno čak 16 izlagača. Atraktivno šibensko klizalište na otvorenom – Vitićevo more, usprkos kasnijem otvaranju zbog nepovoljne vremenske prognoze, i ove je godine bilo zabava za tisuće djece i njihovih roditelja. Kao i do sada, jutarnji su klizački termini bili besplatni svim šibenskim osnovnoškolcima. Tradicionalnom se humanitarnom akcijom puštanja lampiona nazvanom Lampioni dobrih želja, pak, prvoga dana 2023. godine na Poljani sve i završilo. Iznos od 33.266 prikupljenih kuna namijenjen je obitelji Gulin koja je u velikom požaru prošloga ljeta na području Zatona i Rasline ostala bez doma.

Gradonačelnik je čestitao Adventurinom timu na izuzetnom uspjehu manifestacije koja je Šibenčane i njihove goste na najljepši mogući način uvela u blagdansko raspoloženje i polučila fantastične rezultate.

Šibenska Adventura i ovaj put je pokazala da se u kvaliteti i kvantiteti zabavnih, kulturnih i glazbenih sadržaja za sve generacije, pripremi i uređenju gradskih lokacija, ponudi domaćih proizvoda te drugim zanimljivostima možemo mjeriti s ponajboljim blagdanskim događanjima u Hrvatskoj. Raduju i podatci o turističkoj posjećenosti i noćenjima. Stoga zahvaljujem vrijednom i kreativnom Adventurinom timu, njihovim partnerima i svima iz event industrije, našim ugostiteljima te gradskim institucijama i resornim odjelima, kao i Turističkoj zajednici grada Šibenika na rekordnim rezultatima, radu i predanosti, a prije svega profesionalnosti i ljubavi prema svom gradu. Zahvaljujem i građanima Šibenika bez kojih ovakva manifestacija ne bi imala dušu i onu posebnu i jedinstvenu šibensku prepoznatljivost“ – kazao je gradonačelnik Burić.

Iz kategorije: Vijesti