Datum objave: 12. Siječanj 2023

ŠIBENSKA PAMET / Tvrtka "Food 4 You" razvija inovativnu tehnologiju ekološke zaštite vinograda, voćnjak, vrtova i usjeva

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenska tvrtka „Food 4 you” razvija inovativnu tehnologiji zaštite vinograda, voćnjak, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima.

Čovječanstvo je postalo svjesno da su je dosadašnji način proizvodnje hrane koji se temelje na primjeni kemijskih sredstava u zaštiti ratarskih kultura, vinove loze te voća i povrća neodrživ. Mnoge zemlje traže načine kako smanjiti zagađivanje tla, zraka i hrane kemijskim sredstvima bez kojih bilje i ne može uspijevati i dati plodove. Najdalje je u tim nastojanjima otišla Europska unija koja je odlučila do 2030. godine smanjiti uporabu kemijskih sredstava za zaštitu u ratarstvu, vinogradarstvu i vrtlarstvu za 50 posto. To je ogroman korak koji zahtijeva radikalna rješenja, a rezultat neće biti moguće postići bez opsežnih znanstvenih istraživanja i novih inovativnih tehnologija. Na tomu se radi i u Hrvatskoj, a jedno od konkretnih rješenja tog problema upravo nastaje u Šibeniku. Riječ je o revolucionarnoj tehnologiji zaštite bilja i usjeva UV svjetlom na čijem razvoju radi tvrtka „Food 4 People” koju su osnovali inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku i UV tehnologiju Martin Krstić i diplomirani ekonomist Zvonimir Bešlić, a koja koristi tehničku i infrastrukturnu podršku za razvoj novih proizvoda i tehnologija koju pruža Poduzetnički inkubator PIN u Šibeniku, pod vodstvom Trokut-a, piše časopis Volim Šibenik

 

Na razvoju tehničkih rješenja primjene UV svjetlosti u poljoprivredi te ispitivanjima njene stvarne učinkovitosti angažiran je tim u kojem su uz direktore i osnivače tvrtke, Martina Krstića i Zvonimira Bešlića, kao pokretača i nositelja razvoja te ideje, Marko Duvančić, vinogradar i vinar iz Razvođa kod Oklaja i predavač na Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu te vinogradar Mike Kurelić Pulley, vrhunski stručnjak iz IT sektora, a zadnjih petnaest godina radi u Apple Europa u Londonu za velike klijente.

Pretpostavljamo da taj projekt razvijate u suradnji sa stručni i znanstvenim institucijama?

Temeljna istraživanja tvrtka Food 4 People provodi u suradnji s OPG Marko Duvančić, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Poljoprivrednim institutom Osijek, Veleučilištem „Marko Marulić” u Kninu, Energetskim institutom „Hrvoje Požar” te njemačkim Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE. Prvo istraživanja odradili smo ove gopdine u vinogradima OPG-a Marka Duvančića u Razvođu. Slijedeće godine nastavljamo istraživanje na Fakultetskom pokušalištu Mandićevac Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. Uz izazovnu mogućnost zaštite usjeva i nasada čistim, ekološki podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim UV svjetlom umjesto kemikalijama, šibenska ekipa usporedo s razvojem tehnologije za primjenu UV svjetla u poljoprivredi, radi na razvoju još jednog iznimno zanimljivog i vrijednog projekta. Riječ je sustavima za proizvodnje energije potrebne za pokretanje robotiziranih, sofisticiranih strojeva vođenih umjetnom inteligencijom za tretiranje nasada i usjeva UV svjetlom, iz obnovljivih ekološki potpuno podobnih izvora.

O ovoj agrotehničkoj revoluciji i projektu koji će, pokaže li se uspješnim u skladu s očekivanjima i rezultatima dosadašnjih pokusa, potpuno promijeniti način zaštite nasada i usjeva od štetnika i biljnih bolesti, razgovarali smo s Martinom Krstićem jednim od direktora i osnivača tvrtke „Food 4 People” te začetnika ideje primjene UV svjetlosti u poljoprivredi.

 

Kako ste došli na ideju da bi se UV svjetlost mogla koristiti u poljoprivredi umjesto kemijskih sredstava za zaštitu bilja od nametnika i biljnih bolesti?

 Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacionih sala, laboratorija i medicinske opreme. Nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima. Znajući to, slijedili smo misao da bi se UV svjetlo koje je tako učinkovito u tim važnim i osjetljivim djelatnostima, moglo koristiti i u druge svrhe, konkretno kao sredstvo za zaštitu poljoprivrednih nasada i usjeva, konkretno u voćnjacima, vinogradima pa i na površinama na kojima se uzgajaju žitarice i druge ratarske kulture.

 Riječ je dakle o inovativnoj primjeni nečega što je već poznato u djelatnostima u kojima se do sada UV svjetlo primjenjivalo?

Da. UV svjetlo ultraljubičasto svjetlo, dio je spektra Sunčeva zračenja kojeg apsorbira ozon u atmosferi. Znanost o njemu zna manje - više sve jer je temeljito izučeno. Postoje mnoga znanstvena istraživanja o mogućnostima, učinkovitosti i opravdanosti primjene UV svjetla za zaštitu prostorija posebice u medicini, farmaciji i prehrambenoj industriji. Ključni je moment u biti da se UV svjetlo može dobiti i iz umjetnih izvora te da je njegova primjena u osnovi jednostavna.

 

Kako će se UV svjetla primjeniti za zaštitu bilja u poljoprivredi, na otvorenim prostorima, na njivama, voćnjacima, u vinogradima i vrtovima?

Naša ideja inicijalno je bila fokusirana na mogućnost primjene UV svjetla u vinogradarstvu. Površinski gledano riječ je o jednostavnom naumu. OK tretirajmo vinograde UV svjetlom umjesto kemikalijama i ako se to pokaže uspješnim evo nam grožđa i vina bez kemikalija. No kada smo zagrizli u bit problema najprije se pokazalo da znanost još uvijek nije egzaktno riješila pitanja prilagodbe jakosti, koncentracije i duljine trajanja tretmana UV svjetlom pojedinih vrsta bilja, u ovom slučaju sorti vinove loze. Štoviše ti parametri nisu isti za sva vinorodna podneblja pa ni za tipove tla na kojima loza uspijeva.

 Kako ste riješili pitanje tehnologije, mehaničkih naprava za tretiranje nasada UV svjetlom?

Naša prva berba grožđa iz vinograda tretiranog samo UV svjetlom dala je odlične rezultate. Grožđe je izvrsne kakvoće i zdravo, a urod je obilan. Ne sumnjamo da će i vino koje ćemo kušati na Martinje biti odlično. Bit će to prvo apsolutno ekološko vino u Hrvatskoj proizvedeno od grožđa koje je tretirano samo UV svjetlom. Rezultati koje smo postigli u tretiranju vinograda potiču nas na istraživanja mogućnosti primjene UV svjetla u zaštiti voćnjaka, jabuke, kruške, višnje, trešnje i šljive. Uvjeren sam da će, kada završimo istraživanja i rad na stroju za zaštitu vinograda i drugih nasada UV svjetlošću, njegova primjena biti neupitna.

Više u: Volim Šibenik

Iz kategorije: Vijesti