Datum objave: 31. Prosinac 2022

OPTUŽNICA / USKOK podigao optužnicu protiv devet osoba zbog kaznenih djela u aferi Vjetroelektrane. Prvookrivljena je bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac..

Stanko Ferić
Stanko Ferić

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita. Sva kaznena djela za koja ih se tereti počinjena su u slučaju koji je u hrvatskoj javnosti poznat kao Afera Vjetroelektrane. Iako Uskok ne navodi imena osoba protiv kojih je podnio optužnicu, razvidno je da je riječ upravo o toj aferi te da je prvooptužena Josipa Rimac, bivša državna tajnica i gradonačelnica Knina.
USKOK optužnicom terete tri prvooptužene osobe „da su od početka 2017. do 29. svibnja 2020. godineu cilju pribavljanja značajne nepripadne dobiti trgovačkom društvu (dalje: TD) – investitoru izgradnje vjetroelektrane na području Općine Ervenik i Grada Knina, a čije poslovanje stvarno vode drugokrivljena i trećeokrivljena osoba, dogovorili da će prvookrivljena osoba, koristeći utjecaj dugogodišnje gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje da neovisno o ispunjavanju svih propisanih uvjeta osigura dobivanje dozvola, rješenja, očitovanja i sklapanje ugovora potrebnih za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije i to upravo u vrijeme kada je to trgovačko društvo nužno. Kao protuuslugu za takvo postupanje drugookrvljeni je prvookrivljenoj osobi mjesečno isplaćivao novčanu nagradu od najmanje 40 000 kuna, a davao joj je i druge nagrade, na koji način joj je ukupno isplatio 1 175 174. Također joj je III. okr. obećao da će u poslovima osiguranja vjetroelektrane angažirati posrednika u osiguranju po njenom izboru, pri čemu je I. okr. s posrednikom u osiguranju dogovorila da će se dio njegove provizije od 92.000 eura isplatiti njoj. U okviru tog dogovora je I. okr. prema predstavnicima Ministarstva državne imovine, društva Hrvatske šume d.o.o ., Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatskog operatora tržišta energije d.o.o., Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske poštanske banke d.d., Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o., poduzimala niz radnji radi pogodovanja TD-u na štetu Republike Hrvatske. Osim toga je I. okr. zajedno s VIII. okr., tadašnjom ministricom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i članicom Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak, poduzimala takve radnje i prema predstavnicima.”

Iz kategorije: Vijesti