Datum objave: 07. Prosinac 2022

MEDNI DAN ZA ŠIBENSKE OSNOVCE / Učenicima svih gradskih škola podijeljene edukativne vrećice i teglice meda lokalnog proizvođača

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, petu godinu za redom obilježava se Školski medni dan pa je 365 učenika i učenica prvih razreda u devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik dobilo prigodnu edukativnu vrećicu te teglicu meda lokalnog proizvođača.

Cilj ovog nacionalnog projekta je podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Med koji je podijeljen učenicima zapakiran je u Nacionalnu staklenku za med, a njezina uporaba dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu.

Programom projekta predviđena je i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača (med hrvatskih pčelinjaka), čime im se daje primjeren značaj te se doprinosi zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe. Svaka se teglica označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, a pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić danas je posjetila Osnovnu školu Jurja Šižgorića gdje je učenicima podijelila visokokvalitetni lokalni med zapakiran u prigodnu vrećicu, zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Također, predsjednik pčelarske udruge Pčela Šibenik, Žarko Peran, učenicima je održao interaktivnu prezentaciju kako bi ih upoznao s procesom proizvodnje meda.

Iz kategorije: Vijesti