Datum objave: 14. Studeni 2022

RODITELJI U AKCIJI / Večeras pale lampione ispred gradske uprave jer je danas "umrla briga gradske uprave za djecu”.

Diana Ferić
Diana Ferić

Lampioni večeras gore ispred gradske uprave u Šibeniku, a postavili su ih, kako doznajemo, roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće nezadovoljni time što unatoč njihovom naporu i protivljenju gradska vlast odbija izjednačiti subvencije za njihovu djecu s onima koje iz gradskog proračuna izdvajaju za djecu u Gradskim vrtićima. „Pale se i palit ce se do ponoći.. Ideja došla spontano od roditelja”, potvrdili su nam.

Paljenjem doisteka roka savjetovanja s javnošću o Programu javnih potreba u predškolskom odgoju u kojem se to potvrđuje poručuju da je „danas umrla briga gradske uprave za djecu”.

Danas su medijima uputili priopćenje u kojem su da „obmanjuje javnost i roditelje kako je razlog povećanja cijene u gradskim vrtićima smanjenje uplate roditelja u privatnim i vjerskim vrtićima“.

Počnimo sve spinom puštenim u četvrtak u kojem gradska vlast najavljuje ''veliku vijest'' kroz sve medije da će sva djeca svih vrtića, bilo gradskih bilo privatnih ili vjerskih, plaćati jednaki iznos za svoju djecu u vrtićima! Tu vijest je čak i Faktograf ocijenio kao lažnu te blokirao većinu objava medija na Facebooku!U isto vrijeme puštanja lažnih informacija o dogovoru, Grad paralelno slaže i objavljuje prijedlog proračuna te isti šalje na javno savjetovanje. Standardno trajanje javnog uvida i pisanja prigovora je 30 dana, izuzetno rok može biti kraći. U ovom slučaju Grad je dao rok do 14. studenoga, što su 4 dana od čega su 2 subota i nedjelja. Čudno, zar ne?
Novim prijedlogom proračuna Grad je zakinuo sve građane Grada Šibenika koji uplaćuju sredstva u gradski proračun, a ne samo roditelje privatnih, vjerskih i gradskih vrtića! Unatoč tome što je Grad Šibenik za 2023. godinu za gradske vrtiće povećao izdvajanje Grada po djetetu, podigao im je i cijenu uplata, sa dosadašnjih 500,00 kn mjesečno na 675,00 kn mjesečno. Objavom za medije u četvrtak 10. studenoga 2022. Grad je obmanuo javnost i roditelje kako je razlog povećanja cijene u gradskim vrtićima smanjenje uplate roditelja u privatnim i vjerskim vrtićima!”, napisali su uz ostalo upozoravajući kako gradska uprava smatra da da privatni i vjerski vrtići istu uslugu mogu obavljati za gotovo 1000,00 kuna manje mjesečno po djetetu?

Uzima li netko 35 posto provizije od rada gradskih vrtića ako je cijena od 1765,26 kn mjesečno dovoljan za rad vrtića?Ništa se nije promijenilo u iznosima izdvajanja Grada po djetetu unatoč našim naporima i uputi Pravobraniteljice za djecu RH jer naša djeca Gradu i dalje vrijede upola manje”, napisali su najavljujući da ne odustaju od svoje borbe da se izjednače prava sve djece i pozvali i ostale građane da ih podrže. 

Iz kategorije: Vijesti