Datum objave: 11. Studeni 2022

ODRŽIVI TURIZAM / Na konferenciji „Može li dalmatinski turizam biti održiv“ u Splitu govorio i šibenski gradonačelnik

Diana Ferić
Diana Ferić

Može li dalmatinski turizam biti održiv?“ - tema je konferencije na kojoj, uz Ivicu Puljka, Branka Dukića i Matu Frankovića, splitskog, dubrovačkog i zadarskog gradonačelnika, kao panelist sudjeluje i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. U radu skupa kojega,  uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske,  u Poduzetničkom inkubatoru Splitsko-dalmatinske županije u Splitu organizira Televizija Dalmacija aktivno sudjeluju i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te čelni ljudi turističkih zajednica dalmatinskih gradova.

Prisutne je uvodno pozdravio Tonči Glavina istaknuvši, uz ostalo, kako je Hrvatska u Europi i svijetu prepoznata po svojim turističkim dosezima, a kao članica Europske unije i sama sudjeluje u kreiranju odluka od značaja za razvitak turizma.

U svom izlaganju dubrovački gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo uvođenjem reda u sferu takozvanog masovnog turizma, splitski poteštat Ivica Puljak zauzeo se za rješavanje komunalnih pitanja koja su, kako je kazao, od velikog značaja i za turističke rezultate, dok je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra,  govorio o suživotu žitelja Zadra sa svojim gostima.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, pak, podsjetio je u obraćanju prisutnima na značajna ulaganja u zaštitu spomeničke i kulturne baštine grada Šibenika, osobito fortifikacijskog sustava,  koja su znatno utjecala na turističke brojke.

Poznato je da Šibenik ima jednu od najvećih starih gradskih jezgri u kojoj su, ilustracije radi, čak 24 sakralna objekta. To ne znači da su naši gosti usredotočeni isključivo na taj dio grada,  već su,  zahvaljujući  brojnim prirodnim i povijesnim znamenitostima te drugim planskim sadržajima, podjednako prisutni gotovo na cijelom gradskom administrativnom području“ – rekao je, između ostalog Burić, najavivši skoro raspisivanje međunarodnog natječaja za područje nekadašnjeg TEF-a, na kojemu će svoje mjesto jednim dijelom naći i luksuzni turistički sadržaji. Podsjetio je također kako Šibenik zaista bilježi odlične turističke rezultate, no u financijskom smislu, najveći se proračunski prihod bilježi u gospodarstvu i poduzetništvu.

Iz kategorije: Vijesti