Datum objave: 10. Studeni 2022

SUBVENCIJE ZA VRTIĆKU DJECU / Grad želi izjednačiti cjenu za roditelje djece u gradskim i privatnim i vjerskim vrtićima, ali ne zna se što je s ekonomskom cijenom

Diana Ferić
Diana Ferić

Cijena vrtića za sve roditelje, polaznike javnih gradskih ustanova, kao i ustanova privatnih i vjerskih osnivača bit će izjednačena, a iznosit će 90 eura, odnosno 678 kn, Grad će podmiriti razliku do pune ekonomske cijene, izjavio je danas gradonačelnik Šibenika Željko Burić, nakon što je Povjerenstvo proteklih dana ispitalo poslovanje svih privatnih i vjerskih vrtića.

To bi trebalo riješiti napetosti koje su nastale jer je Grad za djecu koja pohađaju Gradske vrtiće plaćao puno više nego za onu u privatnim i vjerskim vrtićima. Sada je najvažnije doznati koliku su ekonomsku cijenu izračunali i hoće li ta ekonomska cijena biti ista za sve vrtiće bez obzira na vlasništvo. Očito da ne jer u uvodu objave za medije stoji da je je taj cijena različita od ustanove do ustanove tako da će osnivači tih ustanova teško na to pristati. Ovo je čini se još jedan od načina da ih se razjedini i da se izbjegne ono što roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima  cijelo vrijeme traže,a to je da se izjednače subvencije iz gradskog proračuna,a ne cijena koju oni plaćaju.

Ne znam za ovaj prijedlog. Znam samo da smo posljednjih petnaestak dana Povjerenstvu poslali sve potrebne dokumente i sada očekujemo da se s nama sastanu. Bitno je kolika je, prema njihovim izračunima ekonomska cijena boravka djece u vrtićima”, kazala nam je Zorana Ivić, osnivačica privatnog dječjeg vrtića „Žužula”.

Na dobro ne miriše najava da će se zaključci analize koju je obavilo Povjerenstvo biti pojedinačno dostavljeni svakoj od ustanova pa bi se moglo dogoditi da su tim analizama zašli u privatno poslovanje svake ustanove i da za sve nisu odredili istu ekonomsku cijenu.

Roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima tražili su da se iz gradskog proračuna izjednači izdvajanje za svako dijete ma u koji vrtić išlo, a ne da s se izjednače iznosi koje oni plaćaju S ovakvim prijedlogom roditeljima djece u Gradskim vrtićima koji već 10 godina plaćaju mjesečno 500 kuna po djetetu sada ta naknada raste, a roditeljima djece u privatnim vrtićima koji od 1. rujna plaćaju 980 kuna ovo bi donijelo značajno financijsko rasterećenje.

 

Predsjednica Povjerenstva Mirjana Žurić istaknula je da sufinanciranje djece u odgojnim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača nije zakonska obveza jedinice lokalne samouprave, već isključivo intencija Gradske uprave da se roditeljima omogući dostupnost vrtića po jednakim uvjetima.

Iz kategorije: Vijesti