Datum objave: 27. Listopad 2022

MARIO KOVAČ / Gradska vlast je odnosom prema osnivačicama i roditeljim djece u privatnim i vjerksim vrtićima izazvala aferu, možda i najveću u zadnjih 30 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Mario Kovač vijećnik Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Grada Šibenika održao je danas konferenciju za novinare pod nazivom “Je li Grad Šibenik i dalje grad prijatelj djece”, a tema je bila uporno odbijanje gradske vlasti da se izjednače subvencije za djecu koja borave u Gradskim vrtićima s onima u privatnim i vjerskim vrtićima na što je nedavno apelirala Pravobraniteljica za djecu. Način na koji je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta komunicirao s osnivačima privatnih i vjerskih vrtića koje je izvrijeđao da na račun djece izvlače novac u svoj đep nazvao je „aferom kakvu u Šibeniku nismo imali unazad 30 godina” jer niti jedna vlast nije se služila takvom retorikom i nije pokazala takvu socijalnu neosjetljivost.

 

Grad Šibenik je titulu Grada prijatelja djece zaslužio 2009. godine kada je ocijenjeno da je postigao zavidnu razinu usluga prema mladima i djeci. Grad Šibenik se na mrežnim stranicama pohvalio tom titulom. Obvezao se da iz godine i godinu unaprjeđivati brigu o djeci i mladima i prilagođava se njihovim potrebama i željama. Te potrebe i želje obuhvaćaju potrebe mladih obitelji i djece da imaju smještaj u vrtićima pod istim uvjetima. Zaslužuje li Grad i dalje tu titulu? To dovodi u pitanje dopis Pravobraniteljice za djecu gradonačelniku Buriću u vezi s nejednakim odnosom prema djeci u privatnim i vjerskim vrtićima u kojem ga moli da iznađete način za jednako sufinanciranje sve djece u vrtićima, kako ta neujednačena praksa ne bi dovela do neravnopravnog položaja djece”, kazao je Kovač. Dodajući da je riječ o dužnosnici koju je izabrala aktualna HDZ -ova državna vlast I da bi bilo apsurdno I pomisliti da ona to traži vođena oporbenim ciljevima ili da našteti HDZ -ovoj vlasti u Šibeniku.

Kovač je podsjetio da je u ovogodišnjem proračunu za djecu koja pohađaju Gradski vrtić izdvaja mjesečno subvencija od oko 2 000 kuna, a za djecu u privatnim vjerskim vrtićima oko 900 kuna po djetetu.

Zamjerio je zamjeniku gradonačelnika Mileti što je u javnosti napao vlasnice privatnih vrtića nazvavši ih profiterima, iznosio neistine djeci daju nekvalitetne namirnice, da se šikaniraju svoje djelatnike.

Što se tiče njihovog navodnog profiterstva moram reći da sam bio pozvan na sastanak utemeljitelja privatnih i dječjih vrtića na kojem su bili osnivači i predstavnici roditelja. Bila je još vijećnica Gorana Cvjetković iz SDP -a i Travčić s liste Stipe Petrine. Čuli smo podatak koji nas je prenerazio. Sumnju da je tako nešto moguće u meni je dokinulo to kad su se javile dvije časne sestre i kada su izjavile da su morali pribjeći prodaji dijela crkvene imovine da bi se održali njhovi vrtići. Oni taj posao ne obavljaju iz profiterstva nego im je to poslanje”, istaknuo je Kovač. Dobio je i neke platne liste djelatnica privatnih vrtića koje opovrgavaju tezu o njihovom šikaniranju. Iz Gradskih vrtića te podatke nije mogao dobiti,a li dobio je neke neslužbene izjave. Spada da odgajateljica u privatno vrtiću d 15 godina radnog staža dobije neto plaću od 6 700 kuna, a u Gradskom vrtićima ona s 40 godina radnog staća donije oko 6 800 kuna.

Nije mu jasno ni odbijanje gradonačelnika da primi predstavnike roditelja.

Upitao sam u telefonskom razgovoru zamjenika Miletu zašto ne žele primiti te ljude, a on je odgovorio da oni nemaju legitimitet. Pa tko ga ima više od tih mladih roditelja koji ovdje podižu svoju djecu, rade i pune proračun. Ne vidim razloga zašto ih se ne primi. Ako tvrde da su izmanipulirani zašto im to ne objasne”, ustvrdio je Kovač.

Roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće kreću na potpisivanje peticije kako problem došao na sjednicu Gradskog vijeća. Moraju skupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja birača. To neće biti lako. Taj se problem prelijeva na ulice što nije dobro, dodao je Kovač koji ne isključuje ni mogućnost prosvjeda roditelja.

Formirano je Povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi gabarite poslovanja privatnih i vjerskih vrtića. Nakon formiranja tog povjerenstva Mileta je malo ublažio retoriku, ali je nedavno najavio da će to Povjerenstvo raditi još nekoliko mjeseci što znači da izjednačavanje subvencije neće ući gradski proračuna za 2023. nego će morati roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima plaćati puno veću cijenu boravka djece

Mi iz Domovinskog pokreta i ja osobno kao vijećnik apeliramo na gradonačelnika da doista riješi taj problem i izjednači subvencije jer sve su to naša, šibenska djeca. Nitko od roditelja nije iz luksuza upisao svoju djecu u privatne vrtiće. Upisali su ih jer za 700 djece nema mjesta u Gradskim vrtićima”, zaključio je Kovač.

Iz kategorije: Vijesti