Datum objave: 24. Listopad 2022

LEGALIZACIJA MARIHUANE / Najava da će Njemačka legalizirati marihuanu pokrenula pitanje njene legalizacije u EU. Hrvatska je izričito protiv.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najava da će Njemačka legalizirati uživanje marihuane u rekreativne svrhe doduše uz ograničenje posjedovanja do maksimalno 20 grama kanabisa s udjelom THC-a od 10 do 15 posto odraslima starijim od 18 godina i pravo na vlastiti vrt s maksimalno dvije stabljike, pokrenula je pitanje legalizacije tzv. rekretivnog uživanja marihuane u Europskoj uniji. Marihuana je već na razne načine legalizirana u Malti, Nizozemskoj, Estoniji, Češkoj, Portugalu i Španjolskoj. U Belgiji marihuana nije legalizirana, ali se tolerira do tri grama za osobnu upotrebu i jedna biljka u „pitaru”, a u Italiji je referndum o legalizaciji marihuane, ali ga je zaustavio Vrhovni sud. U EU nema jedinstvenog stava o marihuani osim što je Europski parlament 2019. godine usvojio rezoluciju o njenoj uporabi u medicinske svrhe kod nekih bolesti i poremećaja.
S druge strane u Švedskoj je marihuana zabranjena kao i u Hrvatskoj koja je ostala pri stavu da marihuanu ne treba legalizirati. Obrazloženje je odbijanje legalizacije marihuane u Hrvatskoj je da je ona ulazna droga i najveći okolišni čimbenik za nastanak shizofrenije, amotivacijskih sindroma kod mladih što ih čini radno i socijalno disfunkcionalnima.

Iz kategorije: Vijesti