Datum objave: 13. Listopad 2022

PLAĆE / Prihvate li sindikati rast osnovice plaća državnih dužnosnika za 4 posto, predsjedniku Milanoviću plaća će biti veća za 1448 kuna, a premijeru Plenkoviću za 1225 kuna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Hrvatskoj je u tijeku velika bitka između Vlade i sindikata koja se vodi oko povećanja osnovice plaća za državne, lokalne i pravosudne dužnosnika i namještenike. Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika i službenika ubuduće bi svi hrvatski državni dužnosnici imali jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici. Vlada je uz izmjene tog zakona ponudila i povećanje osnovice za četiri posto čime nisu zadovoljni sindikati koji traže povećanje osnovice za 8 posto. Dio sindikata javnih službi trenutno provodi izjašnjavanje svog članstva referendumom, dio sindikata smatra da je izdašnije povećanje osnovice moguće izboriti pregovorima, a neki su skloni prihvaćanju ponuđenog rasta osnovice plaća za 4 posto.
Ukoliko sindikati prihvate ponudu Vlade za rast osnovice plaća za 4 posto prema jednakoj osnovici koja je do sada za državne dužnosnike iznosila 3890 kuna, veće plaće dobili bi svi državni dužnosnici, službenici i namještenici, od prosvjetnih radnika,policije i pravosudnih djelatnika preko dužnosnika lokalne i regionalne samouprave, do saborskih zastupnika te predsjednika Republike i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Poveća li se osnovica za obračun plaća za 4 posto plaća predsjednika Milanovića koja sada iznosi 36 000 kuna bruto bit će veća za1448 kuna, a plaća premijera Plenkovića koja sada iznosi 30 600 kuna bruto bit će veća za 1225 kuna. Dogovore li se Vlada i sindikati da se osnovica poveća za traženih 8 posto plaća predsjednika RH porast će za oko 2900 kuna, a premijera za 2450 kuna.

Iz kategorije: Vijesti