Datum objave: 12. Listopad 2022

Predstavljanjem knjige „Kad ptice prestanu voljeti” Vesne Parun, danas počinju Dani Hrvatskog državnog arhiva posvećeni 100. obljetnici njenog rođenja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavljanjem do sada neobjavljenih proznih i memoarskih zapisa Vesene Parun, "Kad ptica prestane voljeti” danas u podne počinje manifestacija Dani Hrvatskog državnog arhiva koja je u cijelosti posvećena 100. obljetnici njenog rođenja. Izbor tekstova iz nedovršene autobiografije i proznih Vesne Parun koje je sačuvao Hrvatski državni arhiv, priredili su Marina Selnik i Denis Derk.
Vesnini neobjavljeni prozni zapisi dio su fundusa Hrvatskog državnog arhiva koji je godinama otkupljivao zanimljivu i važnu građu vezanu za pjesnikinjin život i njeno djelo. U knjizi se nalaze i Vesnine nepoznate fotografije, ali i nekoliko neobjavljenih pjesama, pa čak i jedna autobiografska poema. Na predstavljanju knjige će govoriti ravnatelj HDA Dinko Čutura, pjesnikinja Monika Herceg i priređivači, a nakon predstavljanja ove knjige, biti će otvorena i izložba "Bajka zvjezdana" Marijan Bosnar i Melina Lučić. 
Sutra je u HD na rasporedu dječji dan, a u petak bit će održani arhivski razgovori posvećeni Vesni Parun u kojima će sudjelovati predstavnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog državnog arhiva. 
Hrvatski državni arhiv će u sklopu svojih dana na svom YouTube kanalu prikazivati dokumentarne filmove o Vesni Parun koji se čuvaju u Hrvatskoj kinoteci Hrvatskoga državnog arhiva.

Iz kategorije: Vijesti