Datum objave: 10. Listopad 2022

ARHEOLOGIJA / Nastavljena su arheološka istraživanja sakralnog objekta iz kasne antike ili srednjeg vijeka na lokalitetu Mukoše kod Goriša.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nastavljena su arheološka istraživanja sakralnog objekta iz kasne antike ili srednjeg vijeka na lokalitetu Goriš – Mukoše. Voditelji istraživanja su mr.sci. Željko Krnčević i dr.sci. Juraj Belaj. Na terenu su šibenski i zagrebački arheolozi, ravnatelj Instituta dr. sci. Marko Dizdar i ekipa Instituta za arheologiju.

Lokalitet Mukoše nalazi se nedaleko sela Goriš. U narodu se priča da je tu nekada davno bila crkva Sv. Jurja. Lokalitet je otkrio župnik Konjevrata fra Albert Marić pri čišćenju terena i odmah o tomu izvijestio Muzej grada Šibenika čiji su arheolozi potvrdili da se radi o objektu dimenzija 25 x 25 metara čiji su zidovi mjestimično sačuvani i do visine od 2,5 metra. Riječ je, smatraju arheolozi, o sakralnom objektu iz vremena kasne antike ili srednjeg vijeka, ali do sada nije pronađen ni jedan artefakt koji bi mogao točnije vremenski odrediti ovaj objekt. Riječ je o impozantnoj građevini kojoj nije slična ni jedna druga na ovim prostorima.

Istraživanja lokaliteta Goriš – Mukoše financiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Šibensko-kninske županije, a tehničku pomoć pruža Javna ustanova „Nacionalni park Krka”.

Foto: Muzej grada Šibenika

Iz kategorije: Vijesti