Datum objave: 09. Listopad 2022

Jesu li Hrvati uspjeli obraniti hrvatske plaže i hrvatsko pomorsko dobro od hrvatskog zakona koji bi omogućio njihovu privatizaciju i ograđivanje?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon niza prosvjeda i žestokog otpora građana odlučilo je, prema nekim najavama, odustati od novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je omogućavao privatizaciju plaža. Vijest još nije službeno potvrđena, ali je pouzdano da će nacrt zakona koji je uzburkao hrvatsku javnost te izazvao nezadovoljstvo i prosvjede, biti izmijenjen. Prema izvorima iz Splitsko – dalmatinske županije čiji se župan Blaženko Boban žestoko usprotivio predloženom nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, u novoj verziji neće dozvoliti koncesionarima ograđivanje plaža i naplaćivati pristup plažama. Dakle neće biti moguće ograničavanje opće javne uporabe i privatizacija plaža na što su upozoravali prosvjednici.
Kao model za gospodarenje plažama nudi se praksa i regulativni akti Splitsko – dalmatinske županije koja uspješno gospodari svojim plažama i ima projekt „Pomorsko je dobro” ocijenjen kao najbolji i najtransparentniji pristup upravljanja plažama i pomorskim dobrom.
Lavinu prosvjeda protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pokrenula je udruga „Pokret otoka” koja je otkrila da se u njegovim odredbama krije mogućnost ograničavanja javne uporabe pomorskog dobra te posebice plaža.

Iz kategorije: Vijesti