Datum objave: 28. Rujan 2022

DVIJE USPJEŠNE GODINE TROKUTA/ Odnedavno su preuzeli upravljanje iNavisom i Poduzetničkim inkubatorom

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Trokut, poslovni centar i središte IT tehnologija i dom poduzetnika nove generacije obilježava dvije godine svog poslovanja, a odnedavno upravlja i iNavisom, te poduzetničkim inkubatorom u Šibeniku.

Zahvaljujući svojoj veličini, tehnološkoj opremljenosti te konceptu otvorenog prostora potvrdio se i kao mjesto organizaciju skupova, prezentacija, radionica, predavanja i prekvalifikacija čak i u ograničenim uvjetima rada zbog pandemije koja je sada već vjerujemo daleko iza nas.

 “Od Trokutova otvaranja do danas uspješno su održane i provedene dvije NEET akademije, a u punom jeku je i priprema treće koja počinje ove zime. Riječ je o vlastitim projektima Trokuta Šibenik koji su inicijalno pokrenuti u suradnji s partnerima FINA, Fores, IN2, Libusoft i Veleučilištem u Šibeniku. Namijenjeni su mladim nezaposlenim osobama koje nisu u sustavu obrazovanja, ali i onima koji su zaposleni na neadekvatnim poslovima i žele promjenu u karijeri. U prosincu će tako započeti predavanja za prvu grupu polaznika za IT zanimanje (data science) podatkovni inženjer”, kaže Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

Najam prostora u Trokutu, na duži ili kraći rok do sada do sada su koristile 52 pravne osobe. U prvoj godini poslovanja bilo ih je 25, dok u drugoj godini broje 27 pravnih osoba. U tom centru su u prvoj godini boravile tri inozemne tvrtke dok se u drugoj godini ta brojka udvostručila. Od otvaranja Ureda za digitalne nomade u Trokutovom coworking-u radilo je njih 80, od čega 36 u prvoj, a 44 u drugoj godini poslovanja s prosjekom od 18 dana boravljenja. Održan je 61 event. Trenutno se u coworking prostoru Trokuta nalazi 45 radnih stolova i samo jedan je još prazan. Od početka rada Trokuta do danas svoju podružnicu su otvorile tri tvrtke, Algebra, njemački WeFrame i britanska Intuita Consulting.

Inavis centar kojim sada upravlja Trokut obilježava 10 godina djelovanja. Okuplja i povezuje poduzetnike i institucije iz pomorskog sektora. Otkada je otvoren u nazočnosti veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, Henrika Ofstada, Pomorski inovacijski centar uspješno pruža savjetodavnu, institucionalnu i financijsku podršku tvrtkama s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, te drugih djelatnosti vezanih uz more. Kao i u počecima iNavis je danas fokusiran na sektor mora i pomorstva, te podršku u razvoju novih proizvoda, usluga i tvrtki iz spomenutog sektora.

Inovativnim dijelom iNavis centra do 2019. god upravljao je CroNoMar, tvrtka u norveškom vlasništvu s osnovnim ciljem podupiranja nove inovativne aktivnosti efikasnim uslugama umrežavanja i uslugama povezanim s razvojem konkurentnosti prema inozemnim tržištima. Danas su stanari u tom prostoru.

Držimo da će zadovoljstvo korisnika i šire poslovne zajednice ovisiti o daljnjim aktivnostima koje prije svega trebaju biti usmjerene pružanju kvalitetne poslovne podrške poduzetnicima u maritimnom sektoru u našoj županiji, ali i šire. Da bi se realizirala daljnja suradnja s norveškim partnerima, potrebno je aktivno raditi na povezivanju dviju strana, poticati razmjenu znanja i iskustava i planirati projekte koji će pridonijeti postavljenim ciljevima koji su definirani prilikom osnivanja iNavis centra. Glavni cilj CroNoMar-a i dalje jest povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki, identifikacija tržišnih potreba i olakšavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala naših poduzetnika, posebno malih i srednjih poduzeća koja posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj”, kaže nam predstavnica CroNoMara, Ana Zajc.

U iNavisu od početka posluje Azara, agencija za zapošljavanje i posredovanje pri zapošljavanju pomoraca.

Jako smo ponosni što predstavljamo hrvatske pomorce kao brand u svijetu a neki od njih su trenutno zaposleni i na najnaprednijim brodovima za podršku  vjetroelektranama što smatramo jednom od rastućih grana pomorstva. Svakako bismo istaknuli ostvarene suradnje s norveškim kompanijama kao naš najveći uspjeh, s obzirom na to da smo od samih početaka primarno usmjereni upravo na to tržište, baš kao i iNavis centar. Trenutno smo i dio projekta digitalizacije s kojim želimo postići automatizaciju poslovanja te naša rješenja ponuditi kao primjer i ostalim EU partnerima. Prilično smo zadovoljni uvjetima i pogodnostima koje centar nudi, dok za neke dugoročnije projekte i medijaciju u povezivanju ova dva tržišta smatramo da ima puno prostora za napredak. Svakako bi pohvalili Centar u samim počecima poslovanja, kada su se kontinuirano održavale razne radionice i predavanja od strane norveških menadžera što nam je uveliko pomoglo u samim počecima. Držimo kako još nije ostvaren puni potencijal u povezivanju hrvatskih i norveških tvrtki iz maritimnog sektora. Deset godina je brzo prošlo, a mi svakako gledamo pozitivno prema budućnosti koja dolazi”, poručuje generalni menadžer Azare, Tomislav Plazanjić.

U Trokutu vjeruju kako će sve pozitivne trendove koje su kroz brojne edukacije, projekte i susrete realizirali u svom inkubatoru uspješno pretočiti i u plan poslovanja Inavisa kroz naredni period koji nadolazi.

Cilj nam je primijeniti u iNavis sve uspješno prokušane trendove poslovanja koje od početaka uspješno implementiramo u poslovnom centru Trokut. Drago nam je da smo ove godine mogli preuzeti palicu od tvrtke Podi Šibenik d.o.o. i da možemo dati svoj direktan doprinos daljnjem razvoju iNavisa. U dosadašnjem periodu tvrtka Cronomar se istaknula kao sjajan lead u vođenju ovog centra i omogućila da danas možemo prepoznati iNavis kao jedno sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora. Na nama je da nastavimo davati podršku, da osluškujemo bilo poduzetnika i nastojimo osigurati rješenja koja će im pomoći u daljnjem poslovanju. Sigurni smo da je pred iNavisom i korisnicima centra plodonosan period, te da ćemo zajednički pratiti nove trendove i uspješno ih spajati kako bi bili konkurentni na tržištu”, zaključila je za kraj direktorica Trokuta Diana Mudrinić.

Iz kategorije: Vijesti