Datum objave: 23. Rujan 2022

AFERA MITO / Šupe, Petrović i Zmijanović ostaju u pritvoru najmanje do 6. listopada zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Diana Ferić
Diana Ferić

 Maja Šupe, još uvijek aktualna, ali trenutno suspendirana sutkinja šibenskog Općinskog suda, ostaje i dalje, po važećem sudskom rješenju, u istražnom zatvoru nadulje do 6. listopada ove godine i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja djela, piše Slobodna Dalmacija.

Odlučilo je tako sudsko vijeće Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta splitskog Županijskog suda potvrđujući odluku suca istrage. Iza rešetaka po istim osnovana ostaje najmanje do istog datuma i odvjetnikBranimir Zmijanović te zagrebačko-makarski poduzetnik Blažo Petrović kojem je, osim zbog utjecaja na svjedoke, istražni zatvor pravomoćno potvrđen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, USKOK sutkinju, poduzetnika i odvjetnika sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura, dio od šest tisuća eura temeljem navodno fiktivnog ugovora o kupoprodaji zemlje, da donese oslobađajuću presudu Blaži Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović. Presuda je donesena još 2013. godine, a potvrdio ju je i šibenski Županijski sud.

UTJECAJ NA SVJEDOKE

Sudsko vijeće splitskog suda je potvrdilo da sutkinja Šupe mora ostati iza rešetaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke obzirom da u postupku na okolnost prodaje sporne zemlje treba ispitati njenu majku, sestru i šurjaka s kojima je ona, dakle, rodbinski povezana pa postoji opravdana opasnost da bi ona boravkom na slobodi mogla utjecati na njih.

Također je ocijenjeno da bi, da je na slobodi, mogla utjecati i na suce porotnike koji su bili u vijeću koje je pod njenim predsjedanjem donijelo kontroverznu odluku o Petrovićevom oslobađanju te na zapisničarku jer je prema njima, obzirom na dugogodišnji rad, imala "svojevrsni stupanj autoritativnosti i nadređenosti", kao i na svog kolegu suca koji je napravio pisani otpravak te presude.

Što se tiče ponavljanja djela, Šupe će ostati u zatvoru jer DSV još nije donijelo odluku o njenom zahtjevu za umirovljenje, a trenutno je udaljena od obavljanja sudačke dužnosti samo zato jer je u istražnom zatvoru.

Dakle, i kad bi danas izašla iz istražnog zatvora, sutkinja bi imala pravo i dalje raditi svoj posao pa je ocijenjeno da bi mogla ponoviti ili počiniti novo kazneno djelo. Isto tako, i dok je u istražnom zatvoru, sutkinja Šupe ima pravo na polovicu svoje plaće odnosno na najmanje devet tisuća kuna bruto dohotka.

ODVJETNIČKI POSAO

Odvjetnik Zmijanović će ostati u zatvoru zato jer treba ispitati djelatnike njegovog ureda kao svjedoke, a i zato jer bi mogao ponoviti djelo budući mu je Odvjetnička komora obustavila pravo na obavljanje odvjetništva samo dok se ne ukine istražni zatvor. Kad se to dogodi, smatra sud, mogao bi nastaviti raditi kao odvjetnik iako je upravo u tom svojstvu, kako sumnja USKOK, počinio navedeno kaznenio djelo.

Blažo Petrović je, pak, prvotno bio pritvoren samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke što mu je i dalje ostalo na snazi. No, za razliku od suca istrage, sudsko je vijeće ocijenilo i da postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo iako je dosad neosuđivan.

Naime, utvrdili su da se protiv Petrovića trenutno vode tri sudska postupka, u Zagrebu zbog utaje poreza i carine, a u Splitu zbog prijetnje i protupravne gradnje te da bi, ako ga se pusti na slobodu, i u tim postupcima mogao na isti način kao i sa sutkinjom Šupe, davanjem mita, za sebe pokušati ishodovati oslobađajuće presude.

 

Iz kategorije: Vijesti