Datum objave: 22. Rujan 2022

Proslavu Dana branitelja Šibensko-kninske županije i obljetnice Spomenda Rujanskog rata uveličat će „Ruža hrvatska” – slavni topovi s otoka Žirja.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proslava Dana branitelja Šibensko – kninske županije i završne svečanost obilježavanja 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata 22. rujna, započet će danas u 17 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a središnja komemoracija bit će održana u 17,30 sati kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, na Trgu Andrije Hebranga na Baldekinu.
Po završetku komemoracije, u 18 sati, kreće mimohod branitelja ulicama grada prema Obali dr. Franje Tuđmana i Trgu Pavla Šubića I. gdje će biti održana proslava Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Proslavu Dana branitelja Šibensko – kninske županije uveličat će „Ruža hrvatska” – slavni topovi s otoka Žirja koji su u obrani Šibenika i Hrvatske stupili 16. rujna 1991. godine. Udruga „Ruža hrvatska Žirje” dopremila je na Trg Pavla Šubića I. pred svečanu tribinu dva od šest topova 1. hrvatske obalne topničke bitnice „Ruža hrvatska”. Osim dva topa koja će uveličati današnju proslavu Dana hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije, dva su topa s otoka Žirja kao trajni spomen na Domovinski rat izložena u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, a dva su sačuvana ali još nisu obnovljena. Uz topove na zgradi Županije postavljena je izložba „Ruža hrvatska Žirje - 1. hrvatska obalna topnička bitnica”.

 

Za vrijeme trajanja mimohoda, od 18:00 sati do završetka mimohoda, u Šibeniku će biti privremeno reguliran promet od Spomen obilježja na Baldekinu Ulicom Stjepana Radića do Poljane i dalje Ulicom Vladimira Nazora te Obalom dr. Franje Tuđmana do Trga Pavla Šubića I.

Iz kategorije: Vijesti