Datum objave: 02. Rujan 2022

DANI MAKEDONSKE KULTURE / Danas počinje manifestacija Dani makedonske kulture u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Promocijom knjige „Dometi jedne vizije“ Saše Georgievskog, predsjednika Hrvatsko - Makedonske tangente i makedonskog diplomata Ljupča Arsovskog u Muzeju grada Šibenika danas će u 19 sati započeti Dani makedonske kulture u Šibeniku. Manifestaciju hrvatsko – makedonskog prijateljstva organizira nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta u suradnji i uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Šibenika i turističkih zajednica Grada Šibenika i Zlarina.
Početak Dana makedonske kulture uveličat će veleposlanik Makedonije u Hrvatskoj prof. dr. Milaima Fetaija i ravnateljice KIC-a iz Zagreba, prof. dr. Natalije Popovske, a na prigodnoj svečanosti bivšem predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, bit će uručeno priznanje „Prijatelj Makedonije“ koje Tangenta dodjeljuje u znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju i iskrenu potporu u zbližavanju i prijateljstvu Hrvatske i Makedonije na području kulture, umjetnosti, gospodarstva i politike. Ivo Josipović, je zahvaljujući tomu postao počasni član Hrvatsko-makedonske tangente.
Program Dana makedonske kulture nastavlja se sutra na Zlarinu međunarodnom manifestacije „Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru“ u kojoj sudjeluju pisci, publicisti i novinari iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja regije.
U nedjelju 4. rujna na programu su književni razgovori, a Dani makedonske kulture u Šibeniku završavaju u ponedjeljak 5. rujna predavanjem prof. dr. Slobodan Čerović, dekan Sveučilišta Singidunum u Beogradu o ulozi i značaju ljudskog kapitala u suvremenom turizmu i ugostiteljstvu“, a u Gradskoj knjižnici bit će otvorena izložba splitskog Makedonca Zorana Stoilova "Tangano plavon".

DANI MAKEDONSKE KULTURE U ŠIBENIKU

2. 9. 2022. Muzej grada Šibenika

- 19,00 SVEČANO OTVARANJE DANA MAKEDONSKE KULTURE
- Promocija knjige Dometi jedne vizije, autori Sašo Georgievski i ambasador Ljupčo Arsovski, dodjela priznanja Prijatelj Makedonije uz muzički intermezzo

3. 9. 2022. Zlarin, Trutini dvori (brod za Zlarin polazi u 13,30 iz Šibenika)
- 14,00 Predavanje o klimatskim promjenama – Klima i more, Momčilo Živković, direktor Sewa weather, Beograd
- 15,00 Prezentacija makedonske gastronomije
- 16,30 Međunarodni književni susreti Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru (sudjeluju pjesnici, novinari, književnici i publicisti koji pišu na hrvatskom, makedonskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i mađarskom jeziku)

- 18,40 brod za Šibenik i razgledanja stare gradske jezgre Šibenika

4. 9. 2022. (nedjelja) koktel bara Jack rabbit, Šibenik (na Gorici)
- 11 h Književni razgovori i diskusija uz glazbeni program

5. 9. 2022. Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik
-18,30 h Predavanje Uloga i značaj ljudskog kapitala u savremenom turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. Slobodan Čerović, dekan na sveučilištu Singidunum, Beograd
- 19,15 h Otvaranje likovne izložbe „Tangano plavon“, autor Zoran Stoilov, Split

Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se treći put, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Šibenika dr. Željka Burića, a u suradnji i financijskom potporom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Šibenika, Turističke zajednice Šibenika i Turističke zajednice Zlarina.

Iz kategorije: Vijesti