Datum objave: 18. Kolovoz 2022

Proslavljeni kuhar hrvatske diplomacije Ivo Svirčić dobio priznanje Hrvatskog diplomatskog kluba u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proslavljeni kuhar Hrvatske diplomacije Ivo Svirčić, dio je priznanje Hrvatskog diplomatskog kluba u kojem ima status pridruženog člana zbog svog iznimno vrijednog doprinosa hrvtskoj diplomaciji u sudbinski važnim godinama za Republiku Hrvatsku. Priznanje je Ivi Svirčiću uručio tajnik Hrvatskog diplomatskog kluba, Mišo Munivrana, a dodijeljeno mu je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. godišnjice HDK-a.

Ivo Svirčić, 25. ožujka 1939. godine, Krapanj. Prvi kuhar prvog veleposlanstva Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama od 1996. do 2011. godine. Kuharsku karijeru započeo je kao trinaestogodišnjak na brodu "Sinj". Osnovnu školu završio je na rodnom otoku Krapnju i Šibeniku, gimnaziju i ugostiteljsku školu u Rijeci i Opatiji, a hotelijersku školu u Zagrebu gdje je stjecao znanje u hotelima "Esplanada", "Internacional" i "Palace" te restoranima "Šumski dvor", "Vila Rebar", "Okrugljak" i "Vinodol". Svoj prvi restoran "Zlatnu ribicu", otvorio je 1969. godine na Brodarici, a od 1971. godine radio je na putničkim brodovima i kruzerima kompanija "Stimar" "Limes", "Home Line", "Holland-America Line" i "Premier Crusess Line". Nakon desetljeća plovidbe odlazi u SAD-e gdje radi kao kuhar u svjetski poznatim restoranima i školuje se na "French Culinary Institute" i "American Culinary Institute". "Chevval", restoran francuske i talijanske kuhinje otvorio je 1982. godine u New Jerseyu, a potom 1988. godine restoran hrvatske i talijanske kuhinje "Vila Dubrovnik" u New Yorku. U New Yorku je 1992. godine otvorio još jedan restoran s hrvatskom kuhinjom, a potom i restoran "Adriatic" u Chicagu kojeg je vodio do 1996. godine kada se priključio kulinarskom osoblju Hrvatske kuće Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske turističke zajednice osmišljene s ciljem promidžbe Hrvatske, hrvatskih nacionalnih vrijednosti tijekom Olimpijskih igara u Atlanti, prvim Olimpijskim igrama na kojima je osvojena zlatna medalja za Hrvatsku kao slobodnu i neovisnu državu i na kojima je prvi puta u povijesti olimpizma intonirana Hrvatska himna.

Nakon uspješnog rada u Hrvatskoj kući i briljantne prezentacije Hrvatske na Olimpijskim igrama, Ivo Svirčić je preuzeo dužnost glavnog kuhara u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu koju je obnašao narednih 15 godina tijekom kojih je osvojio dvije zlatne medalje kao najbolji kuhar svih diplomatskih predstavništava u SAD-u i pripremio više od 50 000 objeda za goste i uzvanike veleposlanstva RH u SAD-u. Ivo Svirčić u Hrvatskoj kući na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, svojim organizacijskim sposobnostima, domoljubljem i kulinarskim umijećem dao bitan doprinos stvaranju pozitivnog imidža Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju. Hrvatska diplomacija u prvoj godini mira nakon Domovinskog rata, bila je uspješnija i učinkovitija jer je Ivio Svirčić, u Hrvatskoj kući stvarao atmosferu prijateljstva i gostoljubivosti, predstavljajući tako Hrvatsku kao miroljubivu, i poželjnu zemlju, a njene je vrijednosti i tradicije predočavao na način koji je bitno utjecao na jačanje ugleda Hrvatske u svijetu. Spojivši gastronomiju i gostoljubivost te tradicionalne hrvatske vrijednosti, Ivo Svirčić je začeo praksu koja je hrvatskoj diplomaciji omogućila da se ne ograničava samo na konvencionalno diplomatsko djelovanje, nego i na nekonvencionalno pa je tako i u tom smislu uključen i medij kuhinje, kulinarstva, gostoljubivosti i srdačnosti koji je Ivo Svirčić inaugurirao.

Prema ocjeni medija koji su izvještavali s Olimpijskih igara kao i izjava dužnosnika Međunarodnog olimpijskog odbora HOO je imao jednu od najbolje organiziranih i uređenih nacionalnih olimpijskih kuća na Olimpijskim igrama. Od Atlante 1996. godine Hrvatska kuća je postala dio tradicije olimpijskih igara. Po njoj je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu, a i danas je se doživljava kao otvoreni, gostoljubivi obiteljski dom Hrvatske u kojeg su svi dobro došli i u kojem se dobro osjećaju onako kako je to osmislio Ivo Svirčić 1996. godine stvarajući pri tomu i osjećaj zajedništva hrvatskih dužnosnika i sportaša te je i na taj način pridonio snaženju svijesti o hrvatskoj državotvornosti i ljubavi prema Domovini. 

Iz kategorije: Vijesti