Datum objave: 16. Kolovoz 2022

DOBRE VIJESTI / Hrvatska ima najmanji broj nezaposlenih u svojoj povijesti. Raste broj mirovinskih osiguranika, pada broj djelatnika javnih službi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska ima najmanji broj nezaposlenih u svojoj povijesti i najveću stopu rasta zaposlenosti, a pozitivne trendove ne generira samo turizam. To su odlične vijesti posebno u ovako teškim vremenima opterećenih globalnim gospodarskim i egzistencijalnim ugrozama. Stručnjaci se još nisu izjasnili zašto Hrvatskoj ide tako dobro unatoč inflaciji, krizi svih vrsta energije, pogubnim utjecajem pandemije korone na svjetsko gospodarstvo i ratu u Ukrajini koji izaziva tektonske poremećaje u svim sferama života.
Prema aktualnim podacima o broju mirovinskih osiguranika, dakle zaposlenih osoba koje plaćaju mirovinsko osiguranje, do sredine ove godine Hrvatska je imala čak 40 000 zaposlenih više nego u isto vrijeme prošle godine. To je
važan pokazatelj koji nepobitno ukazuje da Hrvatskoj ide dobro i da je stanje na tržištu rada vrlo povoljno, odnosno da je njeno gospodarstvo izdržalo udare izazova te usprkos svim nepogodnostima, napreduje.
Očekivano najveći doprinos tomu daje turizam koji u najvećoj mjeri generira zapošljavanje i rast prihoda. No pozitivni trendovi stižu i iz drugih segmenata hrvatskog gospodarstva
što se vidi i po akutnom pomanjkanju radne snage. Među dobrim ili barem boljim vijesti je pad broja zaposlenih u javnoj upravi. U javnoj upravi, dakle državnom birokratskom i administrativnom aparatu, ove je godine broj zaposlenih manji za značajnih 4800 djelatnika nego u isto vrijeme prošle godine, odnosno za gotovo 7000 manji nego 2019. godine.

Stopa nezaposlenosti u lipnju 2022. godine spustila se na 6,1 posto, na najnižu razinu u novijoj hrvatskoj povijesti.

 

Iz kategorije: Vijesti