Datum objave: 13. Kolovoz 2022

INFLACIJA & TURIZAM / Iako je izdano 5,6% računa manje nego 2019. u Šibensko – kninskoj županiji naplaćen je čak 41 posto veći iznos računa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Uspješnu, štoviše rekordnu turističku sezonu krajnje nepovoljnim uvjetima rata, opće nesigurnosti, inflacije, energetske krize i globalne ugroze zaraznim bolestima, nitko nije očekivao, a ona se ipak dogodila. Hrvatska može biti itekako zadovoljna jer usprkos svemu tomu ima sezonu kakva se poželjeti može. Čak ni poskupljenje baš svega nije utjecalo na potrošnju. Prema izvješću o izdanim fiskaliziranim računima naplaćeno je 10,2 milijarde kuna ili 36,3 posto više nego rekordne predzarazne, predkrizne, predinflacijske i preratne 2019. godine. Rekorder u porastu prihoda, ali i izdanih računa je Splitsko – dalmatinska županija koja bilježi rast broja izdanih računa od gotovo 10 posto i porast naplaćenih iznosa za 49 posto.
U Šibensko – kninskoj županiji situacija je (zabrinjavajuće) drukčija. Naplaćeni iznosi veći su zahvaljujući inflaciji za više od 41 posto, ali je broj izdanih računa u padu i to za ozbiljnih 6,8 posto. To znači da Šibensko – kninska županija usprkos dobroj turističkoj sezoni bilježi pad prometa u trgovini, ugostiteljstvu, uslugama smještaja, općoj potrošnji. Još je lošija situacija u susjednoj Zadarskoj županiji gdje je broj izdanih računa za 13 posto manji nego 2019. godine, a naplaćeni iznosi porasli su za samo 22 posto.

Iz kategorije: Vijesti