Datum objave: 03. Kolovoz 2022

POZNATI ŠIBENČANI / Na današnji dan u Šibeniku je rođen neponovljivi Vice Vukov, jedan od najboljih, ako ne i najbolji hrvatski pjevač

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Postoje Šibenčani koje se treba sjetiti u svakoj prigodi i podsjetiti na njihov značaj. Među njima je Vice Vukov, jedan od najboljih, ako ne i najbolji hrvatski pjevač, rodom i dušom Šibenčanin koji je rođen na današnji dan prije 86 godina. Preminuo je 2008. godine od posljedica pada na stepenicama u Hrvatskom saboru u kojem je bio zastupnik.

Zvijezda Vice Vukova na glazbenom nebu Hrvatske zasjala je iznenada, bez najave i upozorenja u rujnu 1959. godine kada je njegov kristalno jasni, zvonki bariton očarao publiku drugog Opatijskog festivala. Gotovo anonimni Šibenčanin Vice, pjevao je tada istu pjesmu u alternaciji s popularnim pjevačem moćnog glasa Dušanom Jakšićem koji je već imao veliki hit, pjesmu Sve moje jeseni su tužne te niz uspješnih opernih i kazališnih nastupa kao bariton školovanog glasa.
Nastup Vice Vukova na Opatijskom festivalu 1959. godine bio je jedan od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. On je svojim glasom, pojavom i nedostižnom interpretacijom pjesme Mirno teku rijeke, dotaknuo nebeski svod i preko noći od potpuno anonimnog pjevača postao zvijezda. Od tada pa sve do 1970. godine on će biti istinski kralj estrade.

Rođen je u Šibeniku, kao treće dijete Stipe Vukova, porijeklom s otoka Zlarina i Šibenčanke Amelije, rođene Marenzi. Potječe iz muzikalne obitelji koju je krasila ljepota glasa, pa je poput brata Joška i sestre Meri počeo pjevati u zboru Šibenskog pjevačkog društva Kolo. Volio je zapjevati i sa šibenskim uličnim klapama, a u raznim prigodama pjevao je i na pozornici šibenske gimnazije. Kao sedamnaestogodišnjak 1953. godine nastupio je u opereti Ševa, a iste je godine bio izbačen iz gimnazije i Saveza socijalističke omladine zbog nekih nepodobnih riječi o Sovjetskoj Rusiji u svom školskom radu. Iz Šibenika je na studij u Zagreb otišao 1956. godine gdje je nastavio pjevati kao član zbora KUD-a Ivan Goran Kovačić i Akademskom oktetu Duška Prašelja s kojim je nastupao u Italiji i Njemačkoj. Njegov glas nije mogao proći nezapaženo. U proljeće 1959. bio je pozvan na probno snimanje u studio Radio Zagreba, a već u rujnu kao debitant i potpuni anonimac, nastupa na Opatijskom festivalu na kojem snažnim glasom, bez trunke straha, baš kao da godinama pjeva pred publikom taj student filozofije ulazi u visoko društvo glazbenih vedeta.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća i hapšenja pristaša tog pokreta, Vice s turneje u Austriji emigrira u Pariz. Njegova pjevačka karijera je naglo prekinuta i njegove ploče su zabranjene, a nakon povratka javni nastupi su mu ponovo dozvoljeni tek 1989. godine kada su nastupile političke promjene. Osim što nastavlja svoju zavidnu pjevačku karijeru i dalje je politički aktivan.Bio je član HNS-a, a 2003. godine kao SDP-ov nezavisni kandidat na parlamentarnim izborima postaje zastupnikom u Saboru. Život mu završava tragično jer je pri padu sa stepenica dobio ozljede glave prilikom kojih je pao u komu iz koje se nikada više nije probudio.

Iz kategorije: Vijesti