Datum objave: 03. Kolovoz 2022

UOČI PROSLAVE "OLUJE" / U Zagrebu najavljena antiratna akcija u znak sjećanja na u "Oluji" ubijene i protjerane građane srpske nacionalnosti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Polusatna antiratne akcija najavljena je za danas u 12 s na Trgu bana Jelačića u Zagrebu .

Kako navode organizatori, akcija će se održati "u znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije ‘Oluja’".

"Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vrijeme i nakon operacija 'Oluja' pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon ‘Oluje’ ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan", navodi se u priopćenju kojjim se medije obavještava o današnjoj akciji. 

"Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica o Oluji"

Upozorava se da su tijekom i nakon Oluje ubijeni Srbi, da su protjerivani i da je njihova imovina pokradena i uništena te se navodi da postoji "državno poricanje činjenica". 

"Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tijekom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon ‘Oluje’. Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države", stoji u priopćenju.

Iz kategorije: Vijesti