Datum objave: 22. Srpanj 2022

AKTUALNI SAT / Šupe napustio sjednicu zbog omalovažavanja vijećnika, župan poručio ravnatelju Zavodu za hitnu pomoć da manje kuka, a više radi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vijećnik SDP -a Joško  Šupe napustio je današnju sjednicu Županijske skupštine već na Aktualnom satu uz obrazloženje kako je razlog tome elementarno nepoštivanje vijećnika i institucija.

„Postavio sam  vijećničko pitanje o tome da mi navedu strukturu novca u proračunu po izvorima i namjenama na dan 31. prosinca, ali nisam dobio odgovor. Znači nemate vremena niti petnaest minuta potrošiti na odgovor. To je nepoštivanje mene kao vijećnika. Zbog toga ja neću imati danas vremena glasati za vaše točke dnevnog reda i napuštam sjednicu”, kazao je Šupe i otišao.
Župan Marko Jelić je odgovorio kako je o tome s njim već razgovarao na sastanku te da su stručne službe pripremile odgovor i poslale ga tajniku Skupštine da ga proslijedi vijećniku. „Ja kao župan ne odgovaram na vijećnička pitanja, ali znam da kod nas nema šutnje administracije”, istaknuo je.
Vijećnička pitanja:  
 Joso Smolić (HDZ) primijetio je kako je Šibensko – kninska županija pala u gospodarstvu za 5 poena i da je, gospodarski gledano,  jedna od najlošijih županija u Hrvatskoj. 
Zanimalo ga je i što je s projekt om Centra kompetencije   Industrijske škole u Šibeniku koji vrijedi više od 50 milijuna kuna. Primijetio je da se još nije sve ni papirnato riješilo, a da rok za izgradnju istječe 2023. godine. 
Župan Jelić je odgovorio da su povećali kreditne kapacitete za poduzetnike i potpore, ali da za sada ne može  konkretno odgovoriti što će još napraviti. „Analiziramo stanje i izići ćemo  s prijedlogom mjera  za unaprjeđenje gospodarske situacije”, kazao je.  
U vezi s Centrom za kompetencije odgovorio je da tu ima problema na državnoj razini i sa svim sličnim projektima koji e financiraju iz EU fondova  te da su zatražili  da se rok produži na 2024. godinu. 
Vijećnica  Sanja  Jakelić iz HDZ -a pitala je što je sa spajanjem domova zdravlja u Županiji  i je li izrađen elaborat te što je Županija poduzela zbog problema u funkcioniranju Zavoda za hitnu pomoć koji u sezoni nema liječnika i jesu li mogli subvencionirati dolazak liječnika iz drugih sredina. 
Župan Jelić je odgovorio da je elaborat završen i da se još čeka samo rješavanje statusa sanitetske službe,a ponovio je da je njegov prijedlog i dalje da sjedište bude u Drnišu. „Sjedište je formalno pitanje. Drniš se nalazi u sredini između Šibenika i Knina i red je da tu bude sjedište, a ravnatelj će odlučiti gdje će sjediti on i njegove službe.
„Ne znamo za potrebu Zavoda za hitnu medicinu,a  cijelo vrijeme smo u kontaktu s njima. Ja rješavam problem liječnika u domovima zdravlja,a ne ravnatelji.Volio bih da ravnatelji više rade, a manje kukaju i da njihov posao ne rade stručne službe Županije.”, primijetio je.
 Sanja  Radin Mačukat (NL Stipe Petrina) je pitala kako se određuju granice pomorskog dobra,  konkretno u Vodicama jer neke kuće stare sto godina vlasnici ne mogu upisati na sebe, a neki drugi u istim granicama to mogu. Zanimalo ju je i kada će se riješiti prostorni problemi Ureda za prostorno uređenje koji radi u neprimjerenim uvjetima.
 Anita Aužina HDZ je podsjetila na promidžbeni film koji je prikazan na svečanoj sjednici Županijske skupštine  u kojem je prikazano sve što je u Županiji napravljeno. „Pokazali ste samo projekte za koje je zaslužna bivša županijska administracija,a niti jedan vaš. Nema ničega što ste vi napravili za svog mandata. U tom filmu ste spomenuli i zonu Podi koju je osnovao Grad Šibenik i to je ponos Grada Šibenika. U filmu niste spomenuli ništa novo. Koliko ste platili taj film i tko je autor?”, upitala je. 
Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine, unatoč tome što pitanje nije njemu upućeno joj je kazao. „Čerečite ovu županiju  trideset godina i imate snage postaviti takvo pitanje”, a odgovorio je župan  Jelić. 
„Tvrtka  Median je radila taj  film, ali ne znam koliko je koštao. Ja se iznimno ponosim Podima. Kakav bih ja bio župan da se tako ne osjećam. Tražili su povećanje za pet hektara upravo od Županije. Ta kvazilokalpatriotistička ponašanja su mi neprihvatljiva”, kazao je.  „Vi ste dobili izbore na tome što ste govorili da stara administracija nije ništa radila, a na kraju ste pokazali sve ono što su oni radili, a ništa što ste vi napravili”, replicirala je vijećnica. Župan je na to istaknuo: „Na projektu  Donje Polju se radilo administrativno sedam godina, ali ja sam morao potpisati to da se raspiše natječaj. Mogao sam to i ne napraviti. Mogli ste vidjeli da smo započeli projekt nove bolnice i još dosta toga”. 
Ivana Šimat (NL Stipe Petrina) kao članica Upravnog vijeća „Ljekarni Šibenik” negodovala je zbog  prijedloga koji se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice da se toj županijskoj ustanovu uzme 10 milijuna kuna viška prihoda. Tvrdi da će im to stvoriti probleme u poslovanju.
 

Vijećnici Županijske skupštine  dobili  su tablete i sad na elektronski način mogu pratiti sjednicu. Svi su im materijali na ekranima. Međutim, ni ta modernizacija nije mogla proći bez sumnji.

" Drago mi je da se digitaliziramo, ali nigdje nisma uspjela naći  informacije o javnoj nabavi vezanoj za te tablete. Tableti su nabavljeni preko kninske tvrtke Nano Company, a navodno je njen vlasnik Luciano Grmovšek u jako dobrim odnosima sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem. Taj poduzetnik posluje s Gradom Kninom , a i vlasnik je jednog portala, a znamo da vi  župane volite da vas hvale u medijima", kazala je vijećnica iz Knina koju je zanimalo u kakvim su njih dvojica odnosima. 

Župan je potvrdio informaciju, koju je prvi izrekao predsjedavajući  Petrina, da mu je to rođak. "Sve je tu po zakonu i transparentno. Ja kao župan ne sudjelujem u javnim nabavama", odgovorio je.

Vijećničko pitanje vezano za pomorsko dobro postavio je i Nediljko Dujić iz HDZ -a. "Ima puno nelogičnosti u određivanju granica pomorskog dobra. Recimo Jadrija. Ja ne mogu u ime firme u kojoj sam odgovoran dobiti podatak kako je nešto što nije trebalo ušlo u pomorsko dobro. Netko vam tako oduzme vrijednih 5 000 četvornih metara. Sigurno ima još takvih primjera. Meni je neprihvatljivo to da se procedure ne mogu mijenjati. Nije država sveta krava", istaknuo je.

Nediljko Dujć (HDZ) je na kraju Aktualnog sata pitao predsjedavajućeg namjerava li Županija organizirati za određeni dio vijećnika studijsko putovanje u Austriju, aludirajući vjerojatno na "aferu bodrel" Tonija Turčinova iako je kasnije obrazložio da je mislio na to da odu vidjeti kako funkcionira jedna stara demokracija kao što j austrijska.

Stipe Petrina mu je ironično odgovorio da je on uvijek za putovanja, prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište i slične stvari..., aludirajući na mnogo toga što se HDZ - ovcima stavlja na teret.

 
Iz kategorije: Vijesti