Datum objave: 27. Lipanj 2022

KRENULA TREĆA GENERACIJA TROKUTIĆA / U šibenskom centru Trokut počeo STEM kamp za osmoškolsce, interes je ogroman

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dječji STEM kamp “TROKUTIĆI krenuo je od danas u Centru za nove tehnologije i poduzetništbo Trokut u Šibeniku. Organizira s etreću godinu za redom, a u njemu školarci uče o novim tehnologijama.  Sve skupine osmoškolaca su popunjene.

Inovacije su postale dio svakodnevnog života pa je ovo idealana prilika djeci da se razvijaju i uče uz kreativnost i tehnologiju.STEM edukacija se pokazuje kao odličan pristup učenja jer djetetu omogućava da samo dođe do zaključka, čineći ga aktivnim sudionikom. Ovakav tip radionica je odličan način da upravo najmlađi nauče kako se kritički razmišlja i dolazi do vlastitih ideja i rješenja. Želja nam je da se uredotoče na logično razmišljanje I rješavanje problema koji će im pomoći da razviju mentalne navike koje će im biti potrebne za uspjeh u bilo kojem području života”, Ističe Ivan Šoda, voditelj radionice.

Naš primarni cilj u ovom slučaju je djecu već od nižih razreda osnovne škole usmjeriti u svijet IT-a I STEM-a na jedan njima opet zabavan i kroz igru prihvatljiv način. Sve to u svrhu upoznavanja s poslovima sutrašnjice i spremnosti za svijet u kojem oni mogu donijeti neka nova rješenja za probleme na koje mi odgovor danas nemamo. Hvala šibenskim mamama i tatama što su to u velikom  broju ponovno prepoznali, a mi ćemo se u budućnosti truditi da toga bude još i više”, naglašava Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

 

RADIONICE:

UVOD U MICRO:BIT – saznaj kako pokrenuti micro:bit, programirati uz njegove mogućnosti i stvoriti svoj prvi projekt. BBC micro:bit je džepno računalo na kojem možeš naučiti kako softver i hardver funkcioniraju zajedno. Na njemu je zaslon od LED dioda, tipke, senzori i mnoge druge ulazno/izlazne značajke koje se mogu programirati i omogućiti  interakciju s uređajem. U vježbama će se koristiti čitav set senzora koji će se spajati na micro:bit, poput senzora za klimatske uvjete, ispitivanje tla, senzori svjetla i zvuka. Zadaci će se raditi pojedinačno i u grupama, a kompleksnost ovisi o dobi.

UVOD U ELEKTRONIKU – Discovery kit za BBC micro:bit odličan je početni paket za elektroniku i programiranje. U paketu se nalazi pet eksperimenata s detaljnim uputama. Nema potrebe za lemljenjem već  se komponente slažu na eksperimentalnu pločicu. Edukacijski set Inventor Kit za micro:bit je idealan način da započnete s programiranjem BBC micro:bita i naučite izrađivati i upravljati elektroničkim sklopovima. Inventor Kit sadrži sve što je potrebno za izradu 10+ zabavnih vježbi, uključujući BBC micro:bit, svjetleće diode, spojne vodove, motor, fotootpornike i kondenzatore.

UVOD U ROBOTIKU – Kitronik :MOVE mini MK2 buggy kit za BBC micro:bit je edukacijski set za zabavan ulazak u robotiku. Kitronik:MOVE mini MK2 je robot s dva kotača u obliku vozila koji se može programirati za različite autonomne aktivnosti, a naprednije vježbe uključuju upravljanje bluetooth aplikacijom ili drugim BBC micro:bitom. U vježbama će se koristiti čitav set dodataka koji se mogu spajati na robota i odvojeno programirati, kao npr buldožer i kiper prikolica.  Najnoviji roboti za kodiranje iz serije LEGO MINDSTORMS 51515 za djecu imaju inteligentni sustav s LED zaslonom veličine 5×5, 6-osovinski žiroskop i zvučnike te snažne motore i precizne senzore. Savršeni su za sve koji žele izraziti i razvijati kreativnost, a usto usvajati vještine iz područja STEM-a nužne u 21. stoljeću. Uz Lego Mindstorm Robot Invetor 51515 djeca usvajaju osnovne vještine u području STEM-a dok kodiraju i igraju se robotima na daljinsko upravljanje i inteligentnim kreacijama koje ispaljuju rakete, dodaju se loptom, voze se i još mnogo toga. LEGO MINDSTORMS služi kao inspiracija LEGO izumiteljima svih dobi za slaganje, kodiranje i upravljanje interaktivnim modelima robota i drugim kreacijama od kocaka, s motorima, senzorima i inteligentnim sustavima. Stvorite nevjerojatne modele, programirajte ih telefonom ili prijenosnim računalom i dovršite složene misije i zabavne aktivnosti. Koristit ćemo Lego robote za rješavanje praktičnih zadataka koristeći programsku okolinu  (ispaljivanje projektila, vožnja u proizvoljnim smjerovima, utrkivanje, prenošenje objekata s jedne na drugu lokaciju, kuglanje).

UNITY  DIZAJN IGARA  – Cilj ove edukacije je upoznati se s UNITY razvojnim okruženjem, steći osnovno razumijevanje prozora i najčešće korištenih elemenata dostupnih u Unity engine-u kako bi lakše mogli nastaviti sa sljedećim tečajevima programiranja. Na ovoj edukaciji  ćemo izgraditi 2D i 3D vizualno okruženje za igru   i napraviti  projekt igre Galactic Warrior. Naučit ćemo postaviti projekt, uvesti pakete i dizajnirati level igrice.

Iz kategorije: Vijesti